Vila Komaševina kraj Budve; Vizuelizacija: Enforma
Izdvojeno, Regionalni projekti

Vila Komoševina kraj Budve oblikovana iz jednog poteza

Zgrada podseća na strukturu koja izranja iz postojećeg terena i uranja u njega, stvarajući kontinuiranu „petlju“ koja grli strukturu i pruža privatnost.

Iz crnogorskog biroa Enforma već smo navikli da viđamo interesantne i atraktivne objekte poput hotela u Budvi, vinarije Frug ili turističkog kompleksa u Slankamenu. Ovog puta stiže nam nešto potpuno drugačije ali i isti autorski pečat i dalje prisutan.

Projekat impozantne vile nalazi se na području Komoševine, na parceli koja se nalazi na velikom nagibu i ima pogled na zaliv Budva i tvrđavu Mogren.

Konceptualno rešenje i oblik zgrade inspirisani su karakteristikama same parcele – njenim oblikom, nagibom i orijentacijom.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Oblikovana iz jednog poteza; Vizuelizacija: Enforma

Cilj je bio stvoriti savremenu arhitekturu koja naglašava oblik iz „jednog poteza“ od kojeg je inicijalni koncept sačinjen.

Cilj je bio stvoriti savremenu arhitekturu koja naglašava oblik iz „jednog poteza“ od kojeg je inicijalni koncept sačinjen, navode autori projekta, arhitekte Nikola Novaković i Nikoleta Savić.

Rezultirajući volumen zgrade podseća na strukturu koja izranja iz postojećeg terena i uranja u njega, stvarajući kontinuiranu „petlju„.

Pozicioniranje glavnog dela strukture, zelene kosine krova i bazena napravljeno je kako bi se obezbedio pogled prema moru, ali i istakli najatraktivniji pogledi – na zaliv Budva i tvrđavu Mogren.

Pogled iz vazduha; Vizuelizacija: Enforma

Struktura kao vizuelna pregrada

Iako je vila dizajnirana s velikim staklenim otvaranjima, očuvanje privatnosti korisnika bilo je vrlo važno, što je postignuto oblikom – sama struktura deluje kao vizuelna pregrada kako bi se očuvala unutrašnjost parcele, kao i privatnost otvora.

Bazen je dizajniran u longitudinalnom smeru i ima preliv, a gleda na otvoreno more, što stvara efekat beskrajnog vodene površine.

Struktura kao pregrada; Vizuelizacija: Enforma

Zeleni krov vraća oduzeti zeleni fond

Najvažniji aspekt bio je stvaranje arhitekture koja poštuje mesto i prirodu. Primenom održive i organske arhitekture, zgrada komunicira na najprirodniji mogući način s terenom na kojem se nalazi, dok zeleni krov na zgradi nadoknađuje gubitak zelenila usled izgradnje zgrade, navode na kraju arhitekte.

Grafički prilozi

Grafika: Enforma

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *