Đorđe Uzelac koristi specijalne tehnike za skidanje grafita s različitih podloga; Foto: Gradnja.rs
Izdvojeno, Izvođenje, Video

Isterivač grafita: Đorđe Uzelac čini da fasade naših gradova izgledaju lepše

Saznajte kako se skidaju grafiti s fasada, koje podloge su najnezgodnije za čišćenje i šta možemo uraditi da se oni više ne pojavljuju.

„A hoćete li vi očistiti ceo grad?“ – upitala je bakica koja je prolazila pored nas dok je majstor polako skidao poslednje slovo ljubavne poruke ispisane na mermenom zidu Galerije Most u centru Novog Sada. „Rado, ali ne znam koliko će mi za to trebati vremena.“ – odgovorio je Đorđe Uzelac iz firme Formelini-G čini koji čini da naši fasade i gradovi izgledaju lepše.

Međutim, naš sagovornik ne bavi se samo skidanjem grafita s fasada već je delokrug njegovog rada prilično širok. Đorđe je član društva konzervatora Srbije, a nagrađen je zlatnom medaljom na Međunarodnom sajmu inovacija i novih tehnologija – Tesla festu, za primenu polimera u sanaciji i restauraciji objekata. Radio je na brojnim primerima vraćanja sjaju starim spomenicima, a posebno ističe restauraciju kamenih reljefa sa spomenika Kralja Petra I u Pančevu, rad vajara Petra Palavičinija, kao i grupe figura Atlasa i Atlanta, rad vajara Kiril Pavleka, koje krase fasadu objekta Jugoexporta u Beogradu. Ipak, najčešći poslovi svode se na uklanjanje grafita s fasada koje je, kako kaže, važno uraditi tako da se mogu lako tretirati kada se sledeći put upropaste sprejovima i markerima.

Crni sprej na mermeru? Nije problem! Sve se može skinuti uz pravilan pristup

Po načinu ulaska boje u pore, Đorđe može da oceni da li je autor grafita levoruk ili dešnjak. Pazite se huligani

„Nanošenje antigrafitnog sloja na objekte je vrlo bitna stvar“. Navodi primer rekonstruisanih objekata u Podgrađu na Petrovaradinu gde tako nešto nije urađeno. „Da je nanasen antigrafitni sloj, bilo bi daleko jednostavnije održvati fasade tih objekata tokom dalje eksploatacije“, tvrdi Uzelac. Takođe, ističe da prilikom skidanja grafita ne treba da se tretira samo grafit već arhitektonska celina, to jest, i površina oko grafita kako se ne bi došlo u situaciju da se dobije vizuelno neujednačena površina.

Postupci skidanja grafita: šta s duhovima?

Naša redakcija imala je priliku da prisustvuje skidanju grafita s fasade Galerije Most u centru Novog Sada. Teško je bilo poverovati da nešto ispisano crnim sprejom na mermeru može da nestane za par trenutaka. Međutim, postupak je složen, a Đorđe nas upućuje u tajne zanata.

Prvo se četkom nanese gel Mapei na suvu podlogu. On treba da odstoji 5 do 10 minuta. Nakon toga se površina s grafitom tretira hidrodinamički, odnosno s vodom pod velikim pritiskom. Nakon toga se nanosi aktivna pena za duhove. Duhovi su ostaci boje koji su ušli dublje u pore materijala. Aktivna pena s tenzidima je materijal koji ima sposobnost da prljavštine vežu s molekulima vode. Potom se površina opet ispira vodom koja je pomešana s kvarcnim peskom (od 3 do 5%) pod pritiskom. Nakon ovoga hidrodinamičkog čišćenja, to jest, vlažnog peskiranja se zaista vidi rezultat. Na kraju se površina ispere čistom vodom.

Pogledajte ceo postupak skidanja grafita:

Nakon što se površina potpuno osuši (oko 12 sati) najbolje je naneti antigrafitnu emulziju (Mapei) u dva sloja. Čeka se oko desetak minuta i ona se nanosi do zasićenja (mokro na mokro), to jest, prvi sloj ne sme da se osuši. Ova emulzija je vodootpotna i paropropusna, odnosno, omogućava da pore na materijalu dišu i što je najbitnije otporna je na UV zračenje. Ukoliko se na ovako zaštićenoj fasadi ponovo pojave grafiti, oni se mogu daleko lakše skinuti sprej metodom.

S kojih podloga se mogu skinuti grafiti

Ovim postupkom grafiti se mogu skinuti sa svakog prirodnog ili veštačkog kamena, odnosno, s granita, mermera, peščara, travertina, veštačkog granita (teraca), opeke (žute i crvene), klinker opeke… S poroznih površina, kao što je travertin ili teraco, grafiti se teže skidaju nego s glatkih površina kao što je mermer. Težina skidanja zavisi i od hemijskog sastava spreja, to jest, kvaliteta spreja. Zanimljivo je što Đorđe može da po načinu ulaska boje u pore oceni da li je autor grafita levoruk ili dešnjak. Pazite se huligani!

A demit?

S demit fasada nije moguće na ovaj način skinuti grafit jer podloga nije čvrsta. Za ove tipove fasade preporučuje se nešto drugačiji postupak uz korišćenje kombinacije hidrodinamičkog Aerosola i Aktivne pene za sitna čišćenja.

Koliko traje čišćenje i koliko to košta

Đorđe kaže da u proseku može da kvalitetno očisti oko 6 do 7 kvadratnih metara dnevno. Cena je različita u zavisnosi od uslova, odnosno, vrste podloge, visine na kojoj se radi (da li je potrebna skela) i kreće se od 15 do 30 evra po kvadratnom metru.

Pre i posle skidanja grafita

Koga ćete pozvati?

Đorđe Uzelac sigurno neće moći sam da umije ceo grad, kao što bi to bakica želela, ali on je tu kada god je potrebna njegova usluga, a više puta je radio i dobrotvorno. Međutim, o našim fasadama trebamo svi zajedno da brinemo kako se ne bi dešavalo da lepotu zgrada ne možemo sagledati od grafita. A kada se pojave nove žvrljotine, koga ćete pozvati? Isterivača grafita!

Kada ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

3 komentara

 1. danilo

  Postovani,
  koja je cena skidanja grafita sa zidova?

  1. Jovan

   Pise u tekstu u delu „Koliko traje čišćenje i koliko to košta“

 2. Jovan

  Najbolje je skidanje grafita suvim ledom, mislim da je cena po kvadratu visa.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *