Izvođenje

Za zgrade bez grafita: Kako prekrečiti fasadnu opeku

Ukoliko želite da se oslobodite grafita na vašoj stambenoj zgradi, obratite pažnju i na odabir boje!

Svi smo svedoci da fasade zgrada po gradovima u Srbiji ne izgledaju baš sjajno. Pored toga što se slabo održavaju, one su često i meta nestašnih klinaca koji žele da na zidu ostave ljubavnu, a češće i neku navijačku poruku – sprejom!

Naravno, nije problem prekrečiti zid, ali ako je fasada od opeke onda postoji par stvari na koje treba obratiti pažnju. Evo kako se pravilno rešiti grafita na fasadnoj opeci!

Pre i posle

Koristite nijansu NCS S 3030-Y50R koja verodostojno odgovara boji opeke.

 

Zapravo, rešenje je veoma jednostavno i nije uopšte skupo. Sve što vam treba jeste kantica perive fasadne boje za beton, valjak i malo strpljenja. Međutim, veoma važno je pogoditi narandžasto-crveni ton koji najbolje odgovara boji opeke. Toplo vam preporučujemo da koristite boju NCS S 3030-Y50R koju vam mogu zamešati u svakoj farbari. Insistirajte na ovoj boji koja, iako u kantici neće izgledati obećavajuće, zapravo je verodostojna boja opeke.

Naručite je u farbari: Boja NCS S 3030-Y50R

Ostalo znate. Koristite valjak za nanošenje boje na opeku slobodno prelazeći preko fuga. One su dovoljno udaljene od opeke tako da neće biti ofarbane.

Što se tiče potrebnog materijala, računajte da ćete sa kanticom od 5 litara moći da prekrečite od 25 kvadrata fasadnog zida od opeke.

POVEZANO: Kako se pravilno kreče zidovi (video)

Evo kako je naš zid od opeke izgledao ranije:

Pre

A kako izgleda sada!

Posle

Vredelo je truda.

Džaba ste krečili?

Mnogi stanari odustaju da kreče fasade pravdajući se time da će huligani jedva dočekati sveže okrečen zid da nacrtaju novi grafit ili da ispišu „Džaba ste krečili“. Zapravo ovo je pogrešan pristup jer tako huligani pobeđuju. Prekrečite ponovo! Ukoliko bismo svi malo vodili više računa o tome kako nam izgledaju zgrade, komšije će poželeti i da njihove zgrade izgledaju lepo čime ćete ih motivisati da urade nešto korisno i za sebe i za grad. Dobro se, baš kao i loše, vrlo brzo inficira među ljudima. Budite vi koji ćete ih inficirati dobrim.

Foto: Igor Conić za portal Gradnja.rs

Srodni članci na portalu Gradanja.rs:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

2 komentara

  1. Pera detlic

    Jeste, samo što to nije taj zid, prvi zid pre ima 30 redova cigle a druga slika posle ima 31,i to neide tako kako vi mislite. Boja sa kojom se crtaju grafiti je na nitro bazi, a fasadna periva na vodenoj i nemoze da pokrije. Tako da manite se price inace radim moleraj 20 godina,srdacan pozdrav

    1. Tara

      Tako je, vidi se i po puknutim ciglama, kao i po broju zgrade da uopšte nije isti zid u pitanju.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *