Kako napraviti tuš kabinu u ravni poda, a da komšija ispod ne pati. Pogledajte! Foto: Gradnja
Izvođenje, Materijali, Video

Hidroizolacija kupatila i tuš kabine: cena i postupak (video)

Hidroizolacija kupatila je jedna od najbitnijih stavki prilikom renoviranja ili pravljenja novog kupatila. Pogledajte na šta da obratite pažnju kako bi se voda držala i nakon što majstori odu.

Svi se plaše da kupatilo ne procuri komšijama, pogotovo kada je tuš kabina u ravni poda. Istina je zapravo da ovo ne može da se desi ako se hidroizolacija postavi kako treba. A sada saznajte i kako!

Postoje više vrsta hidroizolacija a najčešće su to one na bazi polimercementa namenjenog za kupatila koji može biti jednokomponenten (meša se sa vodom) ili dvokomponentan (dve supstance se mešaju bez korišćenja vode). Postoje još i poliuretanske PU i epoksidne gotove hidroizolacije koje se ređe koriste jer ove izolacije traže izuzetnu suvoću košuljice i zidova oko 2% – kao za parket. U našem primeru koristili smo polimercementnu jednokomponentnu hidroizolaciju za kupatila.

Pogledajte ceo postupak postavljanja hidroizolacije:

Priprema podloge

Podloga za hidroizolaciju treba da je ravna i čista. Ako postoje veća udubljenja ili pukotine na podu ili zidu, obavezno ih treba sanirati trakama koje se koriste i za uglove (filc trake ili mrežica). Podlogu dobro očistiti ili usisati. Pre nanošenja hidroizolacije preporučuje se nanošenje podloge valjkom za stabilizaciju sa kojom se hidroizolacija lakše nanosi.

Pre nanošenja hidroizolaciju treba dobro očistiti i usisati

Priprema hidroizolacije

Materijal koji dolazi u praškastom stanju se pripremi prema uputstvu proizvođača (za različite proizvođače, odnosi i smesa su drugačiji). Mešanje materijala se može uraditi ručno ili mikserom, a preporuka je da koristite veću kantu. Prema rečima majstora gustina hidroizolacije treba da je „nešto malo gušća od jogurta„.

Hidroizolacija se prvo nanosi na zid pa tek onda na pod

Prvo se nanosi hidroizolacija na zidove pa onda tek na pod.

Kada ste pripremili podlogu i materijal za hidroizolaciju kreće nanošenje hidroizolacije. U uglove i manje pristupačne delove koristite manju četku, a za veće površine veću četku. Može se koristiti i gletarica ali je potrošnja tada nešto veća.

U našem primeru, u kupatilu smo na podu imali cementnu košuljica dok su zidovi bili omalterisani. Prvo se nanosi hidroizolacija na zidove pa onda tek na pod. Visina hidroizolacije u tuš kabinama se uglavnom radi do visine od 2 metra. Pošto smo u našem slučaju imali izvod za ružu tuša na većoj visini,  hidroizolaciju smo naneli nešto iznad ove visine. U ostatku kupatila, van tuš kabine, dovoljna je visina sokle od 15 cm.

Izolaciju pažljivo nanosite preko podloge tako da ne ostane nijedna rupica do koje nije došla izolacija.

Najosetljivije tačke tuš kabine

Spoj poda i zida, spoj kod podne kanalice (ako nemate kadicu) i spoj na ulazu u kabinu su najosetljivija mesta gde najčešće, usled loše izolacije, dolazi do prodora vode. Nakon što ste naneli hidroizolaciju na ceo zid, postavite filc traku ili gotovu zaptivajuću traku, upravo na ove kritične tačke. Mi smo koristili filc koji smo sekli u trake. Zahvaljujući ovim trakama neće doći do pucanja u uglovima ili spojevima jer traka, koja je blago rastegljiva, armira hidroizolaciju i daje joj elastičnost. Traka se polaže u sveže naneti sloj hidroizolacije. Traku postavite tako da se ne izgužva, a potom je premažite dodatnim slojem hidroizolacije.

Filc trake postavljaju se na kritičnim mestima kao što je spoj na ulazu u kabinu

Potom nastavite da nanosite hidroizolaciju i po podu tuš kabine i po celom podu kupatila podižući hidroizolaciju na visinu od 15-20 centimetra.

Hidroizolacija se nanosi u dva sloja

Koliko se suši hidroizolacija i kada se lepi keramika

Nakon prvog sloja, potrebno je da prođe 6 do 8 sati pre nanošenja drugog sloja hidroizolacije (može da bude i kraće u zavisnosti od vremenskih uslova). Drugi sloj se nanosi po istom postupku ali pravac nanošenja je za 90 stepeni u odnosu na prvi. Sve je isto kao u prvom sloju samo što se ne stavljaju ugaone trake.

Drugi sloj se suši oko 24 časa ali se savetuje da se postavka pločica započne tek nakon 7 do 10 dana od postavke hidroizolacije. Ako se keramika lepi ranije, može da dođe do problema, na primer, da lepak od keramike povuče hidroizolaciju i da se ona ošteti ili otpadne.

Na tržištu postoje i brzosušive hidroizolacije koje se mogu naneti u oba sloja u jednom danu, a već sutradan se mogu lepiti pločice.

Lepljenje pločica je moguće tek posle 7 do 10 dana

Cena hidroizolacije

Cena hidroizolacije kupatila i tuš kabine po prikazanom postupku kreće se od 15 do 25 evra po kvadratnom metru s uračunatim materijalom. Cena najviše zavisi najviše od proizvođača materijala, a naravno brzosušeće i dvokomponentne hidroizolacije su skuplje.

Foto i video: Gradnja.rs

Korisni tekstovi:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

3 komentara

 1. Bojan

  Ovo se zove kvalitetan sadrzaj!

  1. Igor Conić

   Hvala Bojane, drago nam je da neko prepoznajte drugaciji sadrzaj u moru svega sto se danas objavljuje.

 2. Ana

  Koju filc traku ste koristili za uglove i gde moze da se nabavi.
  Hvala

Ostavite odgovor

Obavezna polja *