Izvođenje

Kako ukloniti pukotine u zidu

Pojašnjavamo kako da izađete na kraj s pukotinama u zidu.

Zidne pukotine izgledaju veoma ružno i treba ih popraviti u najkraćem mogućem roku, ne samo iz estetskih razloga, nego u prvom redu zato da se zid ne bi trajno i nepopravljivo oštetio.

Popravljanje pukotine u zidu je jednostavan poduhvat koji može čak i većina neiskusnih osoba obaviti.

Šta vam je potrebno:

 • zidarska lopatica
 • masa za popravku (npr. knaufova masa za ispune)
 • mrežasta traka, gaza (u svakoj farbari možete kupiti)

Instrukcije:

 • Pukotina se najpre proširi grebanjem ili izbijanjem, što zavisi od čvrstoće materijala. Očisti se. Koristeći nož ili lopaticu uklonite što više ostataka koji se nalaze u pukotini. Usisivač vam takođe može pomoći da uklonite sve sitne delove unutar pukotine.
 • Sve napuknute površine dobro navlažiti četkom ili sunđerom da bi očistili staru farbu i glet. Kada ste to uradite sačekajte da se mesto osuši i zatim zidarskom lopaticom nanesete masu za popravljanje i utisnete je u pukotinu.
 • U masu za popravljanje dok je još mekana staviti komad mrežaste trake ili gaze, koji mora sa obe strane znatno da prelazi ivice pukotine. Mrežasta traka se lako nanosi jer je sa jedne strane samolepljiva.
 • Stavite masu za popravljanje ili glet ponovo na ispucali zid. Još jednom koristite lopaticu da postavite tanak sloj. Pre svake upotrebe očistite dobro lopaticu da se ne stvaraju grudvice.
 • Tako se oslobađate od grudvica i činite površinu glatkom i spremnom za bojenje. Nanosite glet masu i čistite po potrebi sve dok površina ne bude glatka.
 • Obojite mesto gde je pre bila pukotina jer se više neće pojavljivati. Nađite boju koja odgovara zidu ili čak obojite celu sobu.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

4 komentara

 1. Dejan

  Ovo da se pukotina vise nece pojavljivati neam blage veze .

 2. Vlada

  Imam drugacije iskustvo.Po istom principu sam sanirao jednu pukotinu,medjutim mesto gde se pojavila pukotina je i dalje „radilo“ i izazvalo je guzvanje tkanine.Pukotinu sam sanirao akrilnim silikonom i od tad nemam problema 🙂

 3. miljan

  deki upravu si i ja sam imao isto takvo s…. i nisam mogo da resim, ali cu probati sto vlada kaze sa akrilnim silikonom, pozdrav.

 4. Boza

  Savjet za Sanirat pukotinu na Vajnskoj Fasadi.Posto ima pukotina 1-3mmi na par mjesta odpucila fasada posto je voda podisla molim za jedan savjet kako da Saniram .Unapred hvala.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *