Most Počitelj kod istoimenog gradića u Hercegovini; Foto: www.jpautoceste.ba
Aktuelno

Most Počitelj preko Neretve visok je preko 100 metara i konačno je spojen (video)

U konstrukciju dugu skoro čitav jedan kilometar ugrađeno je 38.000 kubika betona, 9.000 tona armature i 1.500 tona kablova za prednaprezanje.

Završnim spajanjem rasponske konstrukcije u poljima 6 i 7, u Bosni i Herecegovini je krajem prve nedelje jula spojen Most Počitelj nad Neretvom, čiji se završetak izgradnje, nakon više odlaganja, očekuje se na jesen ove godine.

Sa visinom od preko 100 metara i dužinom od 945 metara, u pitanju je jedan od najviših mostova u regionu, što ga čini i jednim od najkompleksnijih objekata na celom Koridoru 5c, čija dužina kroz BiH iznosi 320 kilometara.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Most Počitelj jedan je od najviših mostova u regionu; Foto: www.jpautoceste.ba

Ugrađeno 38.000 kubika betona

Most Počitelj projektovan je kao kontinuirani prednapeti gredni most s glavnim rasponom od 147 m, promenljivog sandučastog poprečnog preseka i jedinstvenom konstrukcijom za oba kolovoza, te stubovima monolitno povezanim s rasponskom konstrukcijom koja se izvodi slobodnom konzolnom gradnjom.

Stubovi mosta su visoki 92, 97, 92, 91, 88 i 66 metara, a izvođač radova je konzorcijum koji čine Azvirt Limited Liability Company  iz Azerbejdžana, te Sinohydro Corporation Limited i Powerchina Roadbridge Group Co. Ltd. iz NR Kine.

Ukupna količina materijala ugrađena u most je 38.000 m³ betona, 9.000 tona armature i 1.500 tona kablova za prednaprezanje, dok će u narednom periodu biti ugrađeno i 20.000 m² asfalta i hidroizolacije, saopšteno je iz Javnog preduzeća Autoceste FBiH.

Završno spajanje rasponske konstrukcije; Foto: www.jpautoceste.ba

Most vredan preko 28 miliona evra

Poddeonica Počitelj – Zvirovići je deo deonice Počitelj – Bijača. Duga je 11,07 kilometara i podeljena je na dva LOT-a.

LOT 1 obuhvata trasu auto-puta od početne stacionaže do mosta Počitelj i od mosta Počitelj do Petlje Zvirovići.. Izvođač radova je China State Construction Engineering Corporation Limited, dok vrednost ugovora iznosi 56.522.840 evra bez PDV-a.

U LOT-u 1 su značajni objekti: petlja Počitelj sa naplatnim mestom i pristupnim saobraćajnicama, tunel Počitelj (L = 1.200 m), tri vijadukta ukupne dužine 250 m i otvorena trasa.

LOT 2  obuhvata izgradnju samog Mosta Počitelj, a ukupna vrednost radova za izgradnju je 28.114.889 evra bez PDV-a. Nadzor nad gradnjom za oba lota vrši kompanija IRD Engineering S.R.L. iz Italije.

U narednom periodu će biti ugrađeno i 20.000 m² asfalta i hidroizolacije; Foto: www.jpautoceste.ba

Zajam EIB i bespovratna sredstva EU

Izgradnja mosta Počitelj, kojim se premošćava magistralni put M-17, reka Neretva i željeznička pruga Sarajevo – Ploče, finansira se iz sredstava osiguranih u okviru Ugovora o zajmu sklopljenog sa Evropskom investicionom bankom (EIB) i bespovratnim sredstvima Evropske unije koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *