570 Bridge Porto; Vizuelizacija: Bruno de Almeida Martins/Herzog & de Meuron
Svetski projekti

„Naoštren“ most Herzoga i de Meurona seče Porto kao skalpel

Podržan masivnim kosim crnim stubovima, betonski volumen obmotan je reflektujućom oblogom čiji se izgled  menja u zavisnosti od vremena i doba dana.

Presecajući i reflektujući urbani pejzaž poput apstraktnog sečiva, most nazvan 570 Bridge Porto predstavila je nedavno švajcarska arhitektonska praksa Herzog & de Meuron sa idejom da postane nova znamenitost tog portugalskog grada.

Ovaj skulpturalni volumen nastao je kao produkt konkursa organizovanog 2021. godine, sa idejom da se kreira novi most između postojećih mostova Arabida i Dom Luiz, a koji će povezati Porto i grad Vila Nova de Gaja premošćavajući reku Douro.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Most će povezati Porto i grad Vila Nova de Gaja; Vizuelizacija: Bruno de Almeida Martins/Herzog & de Meuron

Izraz nove dinamike grada

Podržan masivnim kosim crnim stubovima, 570 Bridge Porto je osmišljen kao betonski volumen obmotan reflektujućom oblogom kako bi se i zaštitio od vremenskih uslova, a ujedno i naglasila njegova „zaoštrena“ forma.

„Most odražava nebo, vodu i zamagljeno urbano okruženje. Njegov izgled se menja u zavisnosti od vremena i doba dana. On je izraz novog grada, nove dinamike i čini promenljiv način na koji ljudi koriste javni prostor i kreću se sa jednog mesta na drugo“, rekli su za Designboom iz Herzog & de Meuron.

Most je podržan masivnim kosim crnim stubovima; Vizuelizacija: Bruno de Almeida Martins/Herzog & de Meuron

Urbani trg može biti u funkciji zone za organizovanje manjih koncerata ili kao zajednički javni prostor za kafiće i barove.

Programski gledano, 570 Bridge Porto sadrži novi urbani trg duž obale reke, gde su predviđeni i glavni stubovi na mestu sadašnje benzinske pumpe.

Ujedno dok nose most, ti stubovi takođe drže i tanak krov, stvarajući intiman javni prostor ispod, odnosno urbani trg koji može biti u funkciji zone za organizovanje manjih koncerata ili kao zajednički javni prostor za kafiće i barove.

Ovaj mali trg je ukrašen i bujnim vertikalnim zelenim zidovima koji su deo susednih zgrada, a zajedno sa nekoliko okolnih stabala oplemenjuju ovaj prostor popločan kaldrmom.

Urbani trg; Vizuelizacija: Bruno de Almeida Martins/Herzog & de Meuron

Noćna predstava na nadstrešnici

Tanka reflektujuća nadstrešnica, zauzima centralni deo trga i natkriva prostor tramvajske stanice i prijatno odražava na svojoj površini okolno zelenilo i reku.

Tokom noći, nadstrešnica reflektuje sve okolne izvore svetlosti, kreirajući zadivljujuću predstavu za prolaznike.

Noćni pogled na most; Vizuelizacija: Bruno de Almeida Martins/Herzog & de Meuron

Platforma bi mogla da postane višenamenski prostor za javne izložbe i prezentacije projekata Arhitektonskog fakulteta.

Na obali na kojoj je Porto, veliko stepenište se povezuje sa novim Terraço Panorâmico, odakle se pruža predivan pogled na istorijski deo grada na istoku i okean na zapadu.

Ova platforma bi mogla da postane višenamenski prostor za javne izložbe i prezentacije projekata Arhitektonskog fakulteta.

Stepenište koje vodi do ove platforme se u podnožju znatno širi prema ulazu u Arhitektonski fakultet, te može postati i prostor za organizovanje predavanja na otvorenom ili kao mesto za bioskopske projekcije na otvorenom, a svakako nudi velikodušan prostor za sedenje i druženje.

Multimedijalna platforma; Vizuelizacija: Bruno de Almeida Martins/Herzog & de Meuron

Urbani vrtovi sve do obale reke

Na strani gde je Vila Nova de Gaja, most nudi novu pešačku vezu između tržnog centra Arabida i priobalja.

Stepenište sa ove strane mosta se spušta u šumu eukaliptusa koja pokriva strmu padinu, obavijajući se oko sekundarnih stubova, te se širi kako bi se omogućio pogled prema istorijskom centru Porta.

Nakon što stupi na tlo, staza prelazi na vijugavu pešačku zonu koja ide kroz urbane vrtove sve do obale reke.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *