Svetski projekti

Zahin stadion koji se od udara vetrova štiti fluidnom formom

Iz studija pokojne iračke arhitektice stiže novi projekat stadiona koji će se graditi u Kini, a karakterišu ga fluide forme i ultralagana krovna konstrukcija.

Zaha Hadid Architects nedavno su predstavili idejno rešenje kineskog Xi’an International Football Centra koji bi trebalo da bude izgrađen do 2023. godine, odnosno da bude spreman za Azijski kup (ACF). Stadion će imati kapacitet od 60.000 mesta, a u okviru sportskog kompleksa nalaziće se i rekreativni prostori.

Međunarodni fudbalski centar dizajniran je tako da nakon turnira 2023. godine ostane što funkcionalniji za upotrebu budućih generacija. Predviđeno je da centar bude u mogućnosti da ugosti nacionalne i međunarodne utakmice, kao i utakmice domaćih liga, ali i da bude mesto ogranizovanja raznovrsnih zabavnih i kulturnih događaja.

Arhitektura jasno govori da se radi o objektu u Kini

Minimalno opterećenje konstrukcije kao i što manji uticaj na životnu sredinu postignut je upotrebom ultralaganog krova.

Integrisan u okvire poslovnog okruženja, kompleks stadiona sadrži i prostrane javne prostore za okupljanje i rekreaciju, kao i ugostiteljske objekte u nizu smeštene ispod terasa sa južne strane.

Skoro kao Nacionalni stadion u Surčinu…

Pametno zasenčenje

Minimalno opterećenje konstrukcije kao i što manji uticaj na životnu sredinu postignut je upotrebom ultralagane krovne konstrukcije. Ujedno, kako bi se prilagodili toploj kontinentalnoj letnjoj klimi, obodni delovi krovne konstrukcije su prepušteni te su kreirane prostrane zasenčene terase i prolazi na svim nivoima objekta.

Ultralagani krov omogućio je da stubovi budu ovako elegantni

Fluidna forma generisana je digitalno kako bi se odredili optimalani pogledi na teren sa svakog sedišta.

Otvorena struktura fasade ima za cilj pozivanje grada u svoju unutrašnjost, a fluidni oblici su tu i da štite objekat od udara vetrova ali i da se maksimalno iskoristi prostor u unutrašnjosti za sedenje posetilaca. Fluidna forma, toliko prepoznatljiva za pokojnu Zahu Hadid, digitalno je generisana kako bi se precizno odredili optimalani pogledi na teren sa svakog sedišta.

Je l’ počela utakmica?

Fluidni oblici štite objekat od udara vetrova ali i da se maksimalno iskoristi prostor u unutrašnjosti za sedenje posetilaca.

Izgleda da jeste
A ovako će stadion izgledati u realnosti… sa smogom

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *