Radna ploča od belog kvarca sa podgradnom sudoperom- salon Mermeta, foto: Gradnja.rs
Materijali

Kvarcne radne ploče: Jake kao granit, privlačne kao mermer

Zbog svoje izdržljivosti i lepog izgleda, kvarcne radne ploče su sigurno jedan od najboljih izbora za kuhinjske radne ploče ali mnogi imaju nedoumice o kakvom se zapravo materijalu radi i koliko to sve košta. Zato smo mi tu!

Kvarc (quartz) je materijal kojeg čini granit 93% i lepak 7% zbog čega je izuzetno otporan i tvrd. Međutim, ono što kvarc čini tako privlačnim jesu njegove teksture zbog čega je ovaj materijal našao primenu ne samo za radne ploče, trpezarijske i klub stolove, već se kvarc sve češće koristi i na podovima kao i za oblaganje zidova enterijera kao i za stepeništa.

Vrlo lepe teksture pronašli smo u salonu Mermeta – Design & Furniture na Novom Beogradu koji zastupa brend TechniStone. Raskošna paleta vrlo primenjivih boja omogućiće da svako pronađe kolorit koji mu odgovara, međutim pažnju privlači trenutno vrlo aktuelna tekstura sa izgledom mermera, odnosno sa velikim naglašenim žilama koji imitira mermer Calacatta za koju je potrebno izdvojiti više novca od standardnih, jednobojnih nijansi.

Kvarc Noble Arco (levo) i Calacatta (desno) debljine 2 cm koja je gerovana da bi se dobila debljina ploče 4 cm. Foto: Mermeta

Prednosti kvarc radne ploče

Ploče kvarca proizvode se u dimenzijama 320×160 i 305×140 cm, debljine 2 i 3 cm, međutim za radne ploče i stolove najčešće se koristi upravo debljina od 2 cm.

Za razliku od granita, koji se vrlo teško pronalazi u svetlim ujednačenim nijansama, kvarc ima prelepe nijanse kako u čisto belim, bež tako i u tamnim tonovima za luksuzne enterijere. Nijanse su od jednobojnih, onih sa izgledom mermera do ploča sa sjajnim odsjajem.

Radne ploče od kvarca su izuzetno otporne i tvrde, a za razliku od mermera ne upijaju tečnost.

Materijal je tvrd i ne puca. Zahvaljujući ovome, može se gerovati i tako dobiti efekat ploče veće debljine. Na primer od ploče debljine 2 cm gerovanjem se može napraviti da ploča izgleda kao da je 4 cm debela ili čak i više. Ovo je praktično i za pravljenje konzolnih polica ali i za oblaganje stepeništa ili kamina.

Za razliku od mermera koji je porozan, kvarc ne upija tečnost pa na kvarcnoj ploči neće ostati fleke od vina. Takođe, otporan je na toplotu, tako da vrelu šerpu možete direktno spustiti na ploču što nije slučaj sa Kerrockom ili Corian pločama.

Ako se postavlja na stepeništa, predlaže se dodatno štokovanje za protivkliznost.

Kvarc sa izgledom mermera Calacatta iz salona Mermeta, foto: Gradnja.rs

Cena radnih ploča od kvarca

Kako ističu u salonu Mermeta, cena radne ploče od kvarca zavisi od puno faktora, a najviše od iskoristivosti ploče. Međutim, neka orijentaciona cena radne ploče od kvarca, sa sečenjem i obradom ivica, iznosi od 250 do 300 evra/m2. Kompletna usluga transporta i montaže zavisi lokacije objekta i spratnosti.

Za premijum izgled izaberite TechniStone; Foto: Mermeta

Za luksuzan izgled izaberite teksturu sa velikim naglašenim žilama koja imitira mermer Calacatta.

Neke od tekstura kvarca u salonu Mermeta, foto: Gradnja.rs

Dodatni savet

Sa kvarcnom radnom pločom, najbolje je da kombinujete podgradne sudopere. Predlažemo sudopere Reginox ali o njima drugi put.

Kvarcna radna ploča i Reginox podgradna sudopera. Foto: Gradnja.rs

Više informacija o kvarcnim radnim pločama potražite na sajtu Mermeta – Design & Furniture ili posetite njihov salon na Novom Beogradu (Omladinskih Brigada 86e/2).

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

3 komentara

 1. Boban

  Kvarcne radne ploče: Jake kao granit, privlačne kao mermer i skupe kao đavo.

  🙂

 2. Ruda

  Dobar dan. Moze li se raditi kvarcna radna ploca za kuhinju debljine 1 cm?
  Hvala unapijed

 3. Miroslav

  Bezrazložno skupo!Sa obzirom da je kvarc veoma rasprostranjen kao tekstura koja se radi pod pritiskom se boja ubacuje na ploču .Slično kao kada preslikavate sličice na ruku.Tako da bi cena trebalo minimalno za duplo ili troduplo niža.A ima još uvek ovaca za šišanje.BRAVO ZA MARKETING!!!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *