Foto: Ministarstvo finansija Republike Srbija
Novi objekti

Kako će izgledati Nacionalni stadion u Surčinu

Projekat izgradnje nacionalnog stadiona ponovo je aktuelan, a njegova izgradnja koštaće 250 miliona evra.

Da će se stadion nalaziti u Surčinu, znalo se i ranije, a sada je poznato da će se graditi blizu auto-puta Miloš Veliki i blizu puta Beograd-Surčin.

Izneti su i detalji i o samoj konstrukciji, a na 3D prikazima budućeg rešenja stadiona, koje je predstavilo Ministarstvo finansija, mogu se videti zeleni zidovi.

Stadion „neće biti nimalo jeftin“, odnosno za njegovu izgradnju je u budžetu za 2020. opredeljeno 250 miliona evra, piše eKapija. Kapacitet stadiona biće 55.000 gledalaca.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

6 komentara

 1. Anton

  Mediokritetska arhitektura u svakom smislu. Nemaštovita, megalomanska, na stranu što je ovakva zgrada trenutno nepotrebna i što će biti preskupa.
  A i pitanje je kako bi se kod nas ove „zelene“ terase koje su očigledno okosnica spoljašnjeg izgleda, izvele i posle održavale. I da li bi u izvođačkim razmerama debljina ploča na kojima je drveće morala znatno da se poveća.

  1. Betty

   Upravo sam htela da napišem komentar vezano za terase i drveće. Nema šanse da drvo raste iz ploče debljine 20cm. Čak i da ploča bude veća, nema šanse da drvo tu stoji. Ne znam na koju vrstu drveta je arhitekta mislio (ako je mislio), ali ako želi da mu se izvede nešto slično, može da se zadovolji samo niskim rastinjem i vizuelno debljom pločom, jer valjda te jadne biljke treba da imaju neku zemlju iz koje će rasti.

 2. Mika

  Omiljeno ubacivanje zelenih zidova i krovnih bašti u rendere koji po pravilu nikada ne budu zapravo izvedeni.

 3. Student arhitekture

  Ko projektuje ove i ovakve projekte za državni režim i propagandu? AIM Studio, tj. profesori Petrofić i Rašković? Da li je to poznato? Znam da se priča da su oni, pored onog skandala od Gondole na Kalemegdanu, projektovali i ništa manje upitan i skandalozan stadion u Kragujevcu.

  Koja je fora objaviti vest o izgradnji stadiona, a ne spomenuti ko je autor? Nisu renderi nastali sami od sebe – treba ispitati izvor. Isto, kako to da se zida „nacionalni stadion“ bez nacionalnog arhitektonskog konkursa? Nije li takav odnos prema arhitektonskoj i urbanističkoj struci alarmantan?

  Pogledajte koliko ogromna površina je predviđena za popločavanje – to su hektari i hektari površine pod granitnim i behaton pločama. Čemu takav dizajn? Ko će to da plati? Ko će da boravi na tolikom javnom prostoru – pa, to nema nigde u svetu.

  Projekat stadiona je onako – šupalj do bola. Rekao bih par letećih danjira naslaganih jedan iznad drugog, a na takav magičan način da statika odoleva zakonima fizike i gravitacije. U prevodu – koga oni zajebavaju?

  Pored svih tih stvari, vas brine zelenilo na renderima – pa, dobro ljudi, da li ste vi normalni?

  1. Daša

   E studentu,
   Niste u pravu.
   Ovo delo nije delo prof.Bore Petrovića.
   Autor je stadiona u Kragujevcu, a takođe i
   ostalih brojnih sportskih kompleksa za koje je dobio i nagrade ali ne u Srbiji, već u inostranstvu.
   Savet za Vas.
   Ne budite deo neproverenih informacija i intriga, škodi za rast i razvoj.

 4. Mira

  Kada god procitam zlurade komentare ljudi koji ne vide nista doblo i lepo, setim se beogradjana koji su napravili i organizovali demonstracije zbog uvodjenja kanalizacije ili nesto kasnije kada su se protivili uvodjenju struje. Argument „posten svet uvece spava a mangupi neka krse vratove“ je prolazio kod istomisljenika. Isto je i sada, ali uvek su bili u debeloj manjini. Za utehu i parizani se se protivili tornju.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *