Stari zidovi od opeke kriju nove kancelarije kompanije Uber; Foto: Billy Hustace Photography
Svetski projekti

Kako je rekonstruisana lučka hala iz 19. veka bez narušavanja fasade

Uprkos ozbiljnim pretnjama zuba vremena ovaj industrijski kompleks dobio je novu šansu. Rekonstrukcija je bila potpuna ali postojeći zidovi od opeke nisu narušeni

Kompanija Uber koja se bavi pri taxi servisom, uspela je da udahne novi život u ovaj lučki industrijski kompleks smešten u San Francisku. Prema urbanističkom projektu za revitalizaciju čitave četvrti, koji je izvela urbanistička firma SITELAB, objekat nazvan Pier 70 postao je deo urbanog kraja u kom je sadržaj mešovit, pa se u neposrednom okruženju novog tehnološkog kompleksa nalaze i drugi poslovni prostori, maloprodaje, ali i stambeni objekti i uređeni javni prostori koji privlače mlade preduzetnike.

Nekadašnji industrijski kompleks sada je transformisan prema potrebama Ubera, a novi prostor organizovan kroz četiri objekta prostire se na 12.000 kvadratnih metara, piše AD.

Kako bi se očuvala zgrada i originalna opeka, projekat je izveden po principu „zgrade unutar zgrade“.

Godine neodržavanja kao i vandalizam, znatno su uticali na stanje objekta, te su oni prošli kroz proces složene rekonstrukcije, pre nego što je Uber mogao da se useli.

Čitav proces transformacije okarakterisan je kao „rad ljubavi“, a da je istorijska vrednost arhitekture bila veoma bitna govori i činjenica da je Uber sa posebnom pažnjom birao čelične elemente koji bi bili u skladu sa prvobitnim izgledom objekata.

Zgrada unutar zgrade

Kako bi se očuvali postojeći elementi i ispoštovali propisi Nacionalnog registra istorijskih mesta, projekat je izveden po principu „zgrade unutar zgrade“. Na ovaj način omogućeno je postavljanje dodatnih stepeništa, galerija, prostorija i ostalih slobodnostojećih struktura, bez da se naruše postojeći zidovi od opeke.

Istorija kao ideja vodilja

Kroz primenjenu industrijsku rasvetu i minimalnu paletu materijala, može se uočiti da je najveća inspiracija za ovaj kompleks bila istorija.

„Veličina doprinosa ovog projekta zajednici i industriji može se videti u tome što je potpuno devastirani industrijski kompleks postao živo mesto u kom ljudi svakodnevno rede i okupljaju se.“ – rekli su iz Ubera i dodali: “Visok nivo preciznosti prilikom obnove bio je veoma prisutan kako bi se adekvatno obnovila postojeća konstrukcija, ali i implementirale nove građevinske komponente u visokosložene i različite postojeće strukture. Rekonstrukcija je podrazumevala zadržavanje i obnovu elemenata koji su se mogli očuvati. Oni koji nisu mogli biti spašeni zamenjeni su elementima i materijalima koji su istorijski kompatibilni i ekološki prihvatljivi.“

Pogledajte još nekoliko slika iz ovog zanimljivog kompleksa:

Foto: Billy Hustace Photography via Uber

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *