Bedrock House na Krku; Foto: Bosnić + Dorotić
Regionalni projekti

Kuća na steni Idisa Turata na ostrvu Krk

Projekat Bedrock House svoju snagu i identitet crpi iz energije mesta i specifičnog programa, apsorbovajući prirodni kontekst.

U mestu Brzac na ostrvu Krk, nikla je nova kuća koju čiji su autori i projekatanti slavni Idis TuratoMarko Liović. Oni su za Buro24/7, objasnili da su mediteranska okolina, topografija terena kao i pogled na more bili generatori specifične arhitekture.

Nalazi se u šumi i nastaje na prostoru koju čini postojeća hrastova šuma, mediteranski vrt s kaktusima, agavama i lavandom, kao i bazen s velikom vodenom površinom i visokim palmama. „Projekt za kuću stvoren je na putanji dva zida, ispod dva smaknuta ravna krova, utelovljujući arhitekturu izgrađenu između punog i prozirnog, unutarašnjeg i spoljašnjeg, zatvorenog i otvorenog, privatnog i javnog“ – kažu autori.

Projekt za kuću stvoren je na putanji dva zida; Foto: Bosnić + Dorotić

Kuća koristi dva puna zida kako bi se odvojila od pozadine, ali i spojila s topografijom terena.

„Bedrock House“ koristi dva puna zida kako bi se odvojila od pozadine, ali i spojila s topografijom terena. Kuća se pruža od istoka prema zapadu, skrivajući se i zatvarajući prema severu te se potpuno otvarajući i otkrivajući prema jugu. Između dva visoka zida smešteni svi potrebni servisi, uređaji i kućni sadržaji.

Fotografije: Bosnić + Dorotić

Beton, čelik i staklo

Izvedena je od betona, čelika i stakla, a programi i aktivnosti kuće „podržani“ su generičnim belim nameštajem: foteljama Mies Van der Rohea, stolicama Charles i Ray Eamesa, Chesterfielda sofama…

Fotografije: Bosnić + Dorotić
Fotografije: Bosnić + Dorotić
Fotografije: Bosnić + Dorotić
Fotografije: Bosnić + Dorotić

Kuća je izgrađena od generičkih elemenata moderne arhitekture koji se prilagođavaju kontekstu lokacije, programu i događajima.

Kuća je realizovana izvan trendova, univerzalna je struktura, izgrađena od generičkih elemenata moderne arhitekture koji se prilagođavaju kontekstu lokacije, programu i događajima koje podržava.

Kuća izbegava definiciju da ima boju; istovremeno je bela, transparenta, obložena travertinom, položena u travu i mediteransko bilje, urezana u krševitu stenu, precizno postavljena na zatečenom prevoju prostrane parcele.

Fotografije: Bosnić + Dorotić
Fotografije: Bosnić + Dorotić

Grafičke podloge:

Osnova; Foto: Turato Architecture
Poprečni presek; Foto: Turato Architecture
Podužni presek; Foto: Turato Architecture

Faktografija:

Ime projekta: Bedrock House
Studio: Turato Architecture
Autori: Idis Turato  Marko Liović
Lokacija: Brzac, Krk, Hrvatska
Godina izvođenja: 2018.
Površina: 200m2
Fotografije: Bosnić + Dorotić

 

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *