Samoodrživa kuća Galeb već je finalist Svetskog festivala arhitekture 2018. u Amsterdamu. Foto: Proarh
Regionalni projekti

Na Jadranu niče kuća u obliku galeba po projektu Davora Matekovića

Mediteransko okruženje i galeb koji se odmara na tlu čini osnovnu inspiraciju za projektovanje ovog neobičnog objekta.

Retko koja porodična kuća je izazvala toliko pažnje poslednjih godina kao što je to bila vila Issa Megaron na Visu, ovenčana s nekoliko svetskih nagrada. Arhitekta Davor Mateković, koji je autor ovog objekta sa svojim projektantskim timom Proarh, predstavio je novi projekt – kuća Galeb (The Seagull) u dubrovačkoj opštini koja će verujemo takođe privući pažnju javnosti i zagolicati struku.

The Seagull stoji na samoj obali, s pogledom na Pelješac i Pelješki kanal. Okruženje, kojeg čini padina obrasla niskim rastinjem, ima jedan specifičan element – praistorijske tumuluse, nadgrobne humke sagrađene od hrpe kamena i zemlje.

Materijal za ‘krilato’ prizemlje su keramičke ploče velikog formata s 3D efektom; Foto: Proarh

Objekat se formira kao prizemna kuća s ukopanim podrumom. Podrum je tumulus, a sprat je galeb.

– Takva lokacija ponovno je iziskivala individualni pristup projektovanju. Iako ga prepoznajemo kao tipičan Mediteran, realiziramo ga u lokalnom karakteru i u duhu prvih impresija s lokacije. Ta impresija su bili galebovi koji sleću na kamene tumuluse i odmaraju se. Tad sam prepoznao taj prostor kao mesto gde se oduvek odvija igra čoveka i prirode. – kaže Davor Mateković za Jutarnji list.

S obzirom na zakonska ograničenja, objekat se formira kao prizemna kuća s ukopanim podrumom što korespondira s tom idejom i impresijom – podrum je tumulus, a sprat je galeb, krilata bela forma.

– Dualitet čovek vs. priroda vidi se i u izboru materijala jer nadsvođeni podrum zaista tretiramo kao tumuluse te je on ‘zatrpan’ kamenjem i izgledom je identičan postojećim praistorijskim tumulusima na parceli. Materijal za ‘krilato’ prizemlje su keramičke ploče velikog formata s 3D efektom. Tako one u materijalu podsećaju na teksturu galebova krila dok je sama keramika omaž ostacima keramike nađenim na lokaciji – opisuje Mateković.

Enterijer u funkciji pogleda

Studio Proarh je pažnju posvetio prostoru, a ne enterijeru kao dekorisanju. Sobe u kući Galeb su funkcionalne, minimalnih dimenzija, ali s neverovatnim, neometanim pogledom prema Pelješcu dok je podrum monolitnom konstrukcijom formiran kao open space unutar svoda tumulusa i podseća na pranaseobine.

Davor Mateković je nedavno sudelovao i na međunarodnom kongresu arhitekata u Beogradu.

– Govorio sam o temi samoodrživosti i kako je tretiramo kroz naše projekte. Samoodrživost je postala vrlo bitna za suvremenu arhitekturu i odmakla se od trenda kakvom su je na početku smatrali. – kaže Davor Mateković.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *