U potrazi za najboljim pogledima iz enterijera, ova kuća je suptilnom dekompozicijom kubusa pretvorena u zanimljiv, a isto vreme i jednostavan i elegantan prostor.

U okviru kompleksa razvijenog oko golf terena Girona PGA u Španiji, arhitektonski studio Fran Silvestre Arquitectos projektovao je kuću nazvanu Lake House.

Projekat kuće je osmišljen kao struktura sačinjena od dva preklopljena volumena, gde je gornji pomeren u pravcu jezera i tako konzolno oslonjen čini masivnu nadstrešnicu terase u prizemlju.

Konzola ujedno čini i masivnu nadstrešnicu terase u prizemlju.

U potrazi za najboljim pogledima iz unutrašnjosti oformljeni su transparentni delovi fasade koji prave dinamiku na eksterijeru kuće. Osim dva nadzemna volumena, tu je i podzemna garaža, uz koju su smeštene i pomoćne prostorije.

Stepenište koje spaja i razdvaja

U odnosu na vertikalnu vezu dve zapremine, stepenište je organizovano kao jednokrako, te u prizemlju funkcioniše kao pregrada između dnevnog boravka sa jedne i kuhinje, kupatila i spavaće sobe sa druge strane.

Enterijer u funkciji eksterijera

Enterijer otvorenog plana osmišljen je tako da maksimalno iskorišćava dobar pogled. Zbog toga je enterijer sveden, minimalistički uz obilato korišćenje belih, uglačanih površina koje su utopljene hrastovim drvetom i tapaciranim nameštajem.

Sveden enterijer je utopljen hrastovim drvetom i tapaciranim nameštajem.

Kako na prizemlju, tako i na spratu sve prostorije su organizovane na takav način da imaju pogled na obližnji golf teren.

Još jedan pogled na kuću:

Grafičke podloge:

Model
Model
Osnova donje etaže
Osnova donje etaže
Osnova prizemlja
Osnova prizemlja
Osnova sprata
Osnova sprata
Presek
Presek

Foto: Fran Silvestre Arquitectos, izvor: ArchDaily

Kad ste već ovde…