Svetski projekti

Optička iluzija na zgradi Frenka Gerija u Parizu

Svetlosna instalacija Daniela Burena u potpunosti je izmenila karakterističnu zgradu Fondacije Luj Viton.

U skladu sa misijom Fondacije Luj Viton, čiju je zgradu u obliku oblaka projektovao Frenk Geri, 11. maja 2016. godine predstavljena je svetlosna instalacija Opservatorija svetlosti (L’Observatoire de la Lumière) istaknutog francuskog umetnika Daniel Burena.

FLV Instalation 04

Poznat po svom radikalnom umetničkom opusu, Daniel Buren od 1960. godine, razvija i upotrebljava originalni vizuelni alat koji je nastao kao igra naizmeničnih belih i obojenih vertikalnih pruga koje stvaraju optičku iluziju. U početku su to bile samo slike na platnu, ali su vremenom počele da se prenose u prostor i kreiraju novi kontekst javnih prostora, muzeja, otvorenih galerija…

FLV Instalation 01

Koncept umetničke instalacije nastao je u dijalogu između savremene umetnosti koja je inspirisana magičnom arhitekturom objekta.

FLV Instalation 06

Dominantne površine dvanaest jadara prekrivene su nizom filtera u trinaest odabranih boja koje su razdvojene naizmenično rasporedjenim belim i prozirnim nizovima koji formiraju šarene linije usmerene pod pravim uglom na tlo kreirajući opticku iluziju da se forme pojavljuju i nestaju sa promenom ugla pod kojim padaju sunčevi zraci u toku jednog dana.

FLV Instalation 013

Kroz igru boja, planova, refleksija, senki i kontrasta, umetnik je na svoj jedinstven nacin redizajnirao objekat i u isto vreme predstavio potpuno novi doživljaj kako arhitektonske forme tako i enterijera.

FLV Instalation 08

Bernard Arnault, predsednik Fondacije Luj Viton, izjavio je da je ovaj projekat od velikog značaja za Fondaciju i da je Daniel Buren osmislio grandiozani očaravajući projekat koji je nastao kao rezultat originalnog dijaloga sa autorom objekta Frenk Gerijem i sa specifičnom arhitekturom njegovog dela.

FLV Instalation 09

FLV Instalation 011

Autor: Marija Kaštelan; Izvor: Dezeen

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *