Arhitektura

Sedište fondacije Luj Vitona izgleda kao oblak

Neobični objekat čiji projekat potpisuje čuveni arhitekta Frenk Geri napravljen je od staklenih panela u obliku jedra koji mu daju prozračnu strukturu.

Sedište Fondacije Luj Vitona smešteno u Parizu, u kojem će se održavati izložbe savremene umetnosti u humanitarne svrhe, trebalo bi da bude gotovo do kraja oktobra. Spektakularni objekat Frenka Gerija izgleda poput oblaka zahvaljujući 3.600 ugrađenih staklenih panela koji se u obliku jedra savijaju i međusobno preplapaju. Ugao svakog jedra podešen je tako da dozvoljava prodor prirodnog svetla ali i tako da ujedno sprečava prodor direktnog sunčevog svetla u prostorije kao i tako da skrene kišnicu tokom kišne sezone.

Frank-Gehry-Louis-Vuitton2

Sedište fondacije Luj Vitona imaće 11 izložbenih galerija sa rotirajućim i stalnim postavkama savremene umetnosti. Tu je i auditorijum sa 350 sedećih mesta kao i brojne sale sa sastanke i predavanja.

Svaka sekcija zgrade će se na gornjem spratu završavati terasama s kojih će se pružati dobar pogled na park iz 19. veka.

Frank-Gehry-Louis-Vuitton3

Otvaranje Luj Vitonovog umetničkog centra zakazan je za 27. oktobar 2014. godine a prva izložba biće posvećena upravo arhitekti Frenku Geriju s posebnim naglaskom na projekat ovog objekta.

Frank-Gehry-Louis-Vuitton5  Frank-Gehry-Louis-Vuitton7

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *