Domaći projekti, Izdvojeno

Kuća na Dunavu sastavljena od prepolovljenog vagona

U Novom Sadu, na Dunavu, na blagoj padini pitomog Ribnjaka nalazi se jedna kuća u kojoj stanuju pesme Mike Antića.

Retki prolaznici uvek zastanu s osmehom zato što ova kuća pleni slikarskim doživljajem, budi vašu mladost i čini ceo prizor poetskim. To je kuća po meri čoveka ( nije objekat) i s engleski nonšalantnom baštom – čine savršenu celinu.

Zidana je u kombinaciji polumontaže i zidanog dela, tako što fasadu čine dve polovine železničkog vagona koji su, u sredini povezani zidanim delom iznad koga je sprat s velikom krovnom terasom.

kuca-od-vagona-02

Završeci vagona na fasadi, sve sa pripadajućim odbojnicima i malim gvozdenim terasama, sjajno se uklapaju sa rešenjem prilaznih stepenica, u koje su ugrađeni i stari, drveni želaznički pragovi, znalački prošarani opekom i kamenom.

kuca-od-vagona-03

Detalji obrade stepenica i popločane bašte pokazuju ljubav prema starim zanatima.

kuca-od-vagona-04

kuca-od-vagona-1

kuca-od-vagona-2

Stambeni prostor se sastoji od dva apartmana s kupatilima (u vagonskom delu), a dnevni boravak je zajedno sa trpezarijom i kuhinjom i stepenicama koje vode na sprat.

kuca-od-vagona-05 kuca-od-vagona-06
[accordion title=“O autoru“ close=“0″]sonja-stoja-2Sonja Stoja je arhitekta i dugogodišnja profesorka u Građevinskoj školi u Novom Sadu. Aktivni je član Društva arhitekata Novog Sada. Povremeno piše za dnevne novine Danas. [/accordion]

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *