Arhitektura, Izdvojeno

Prefabrikovana kuća u Španiji podignuta za pet sati

Ova montažna kuća od pocinkovanog čelika, drveta i škriljaca na krovu izgleda odlično, a najbolja stvar je što se podiže za jedno popodne!

Španski arhitektonski studio Baragaño Architects projektovao je objekat nazvan Casa Montaña po narudžbini jednog britanskog pejzažnog arhitekte koji je želeo da ova kuća njegovoj porodici postane drugi dom. Kuća se nalazi u planinskom predelu primorske oblasti Asturija, a cena njene izgradnje iznosila je oko 155.000 evra.

Moduli kuće pravljene su u fabrici u Madridu i taj proces je trajao četiri meseca. Oni su potom poslati na stotinama kilometara udaljenu lokaciju gde su i sastavljeni… za svega pet sati, piše Dezeen.

Kuća čini osam modula koji su na licu mesta sastavljeni za samo pet sati.

Dvospratna kuća sastoji se od ukupno osam modula dimenzija 2,15×5,30 metara. Četiri pravougaona modula postavljena su u prizemlju, a četiri modula zakošenih stranica čine sprat, kako bi se formirao asimetrični krov.

Konstrukcija modula napravljena je od pocinkovanih čeličnih panela koji za završnu obradu imaju tanke vertikalne drvene letvice, a krovni pokrivač od škriljaca postavio je lokalni majstor.

Zahvaljujući korišćenju prefabrikovanog sistema gradnje, vlasnici ovu kuću mogu rasklopiti i preseliti na drugu lokaciju ako im ova dosadi. Osim toga, prednost prefabrikovane izgradnje u ovom slučaju jeste i činjenica da mir nije bio narušen bukom građevinskih mašina, a nepristupačna lokacija, kao što je ova, nije uticala na efikasnost izgradnje jer je gotovo celokupna kuća napravljena u fabrici.

Korišćeni materijali kao i sam oblik kuće pripadaju modernoj arhitekturi, ali se ovaj objekat svojim završnim izgledom savršeno uklapa u ruralno okruženje.

 

Beli enterijer

Prizemlje kuće organizovano je u otvorenom konceptu i njega čine kuhinja i dnevni boravak kao i čelično belo stepenište koje vodi do dve spavaće sobe na spratu i do izlaza na krov.

Enterijer je sveden, beo i minimalistički čime je akcenat stavljen na pejzaž koji se dominira s velikih prozorskih okana.

Prilikom izgradnje kuće korišćeni su održivi materijali i ona je projektovana tako da bude energetski efikasna.

Foto: Baragaño Architects

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *