Ne, ovo nije ekstravagantni kruzer za bogataše! Ovo je izgled budućeg javnog pozorišta u Kini. Vizualizacija © MAD Architects
Svetski projekti

Plutajuće pozorište inspirisano drevnim trgovačkim brodovima

Čuveni kineski studio konačno je otkrio svoj najdramatičniji projekat do sada – ambiciozni dizajn velikog plutajućeg pozorišta na reci Dongiang.

Projekat Theatre Yiwu Grand obuhvata veliko pozorište sa 1.600 mesta, još jedan manji teatar i međunarodni konferencijski centar. Ovaj objekat će uskoro postati i simbol grada Jivu koji važi za kinesku „prestonicu“ izvoza robe na veliko.

Najupečatljiviji element ovog objekta, kompleksni zaštitni krov, napravljen je tako da rezonuje sa rekom po kojoj pluta, i izdaleka podseća na brod nekolicinom staklenih jedara. U pitanju je asocijacija na kineske jedrenjake (džunke) koji su nekada prevozili robu preko vode, dok transparentnost i lakoća stakla izražavaju teksturu tanke, svilenkaste tkanine i stvaraju dinamičan ritam zahvaljujući kojem izgledaju kao da se vijore na vetru. Sama konstrukcija objekta uređena je u stilu drevne narodne arhitekture tipične za ovaj region.

© MAD Architects

Objekat rezonuje sa rekom po kojoj pluta, i izdaleka podseća na brod nekolicinom staklenih jedara.

Da bi se smanjila ukupna potrošnja energije, pozorište prati pasivni solarni dizajn. Njegova polutransparentna staklena ljuštura razvijena je tako da optimizuje korišćenje prirodne svetlosti u zatvorenom prostoru, stvarajući efekat „solarnog staklenika“ tokom zime, dok leti omogućava neometani protok vazduha, prenosi ArchDaily.

© MAD Architects

Most, amfiteatar, trg

Zamišljeno kao javna institucija, Veliko pozorište u Jivu je lako dostupno iz svih pravaca. Na njegovu plutajuću platformu može da se dođe kolima iz pravca sa juga, dok se na severu prostire dugački lučni pešački most.

Pored pomenutih objekata, kompleks obuhvata amfiteatar i veliki otvoreni trg koji se na južnoj strani spušta i vodu, dok uređene terase pružaju odličan pogled na okolinu i jedinstveno prirodno iskustvo u urbanom kontekstu. napominju arhitekte iz studija MAD.

Pogledajte ostale vizuelizacije u narednoj galeriji:

Vizuelizacije: MAD Architects

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *