Najbolji naslovi sa beogradskog Sajma knjiga; foto: Građevinska knjiga
Aktuelno

Top 15 naslova sa Sajma knjiga 2018 za arhitekte i građevince

Stručna i naučna literatura iz oblasti arhitekture i građevinarstva čeka vas i ove godine na beogradskom Sajmu knjiga. Ovo su naši predlozi!

Sajam knjiga u Beogradu, koji se svake godine održava krajem oktobra, pravo je mesto za sve stručnjake iz oblasti građevinarstva i arhitekture da se opskrbe novom ili nedostajućom literaturom. Naravno, ponuda knjiga je takva da može privući i laike, ali zaljubljenike u našu struku, za koje takođe postoji ponuda raznih vrsta enciklopedija, pregleda ili pojedinačnih monografija.

Za sve stručnjake, ali i ljubitelje ove struke, savetujemo da prvo posete štand Građevinske knjige. Oni možda nemaju neke novitete, ali gotovo svi njihovi naslovi su doživeli više izdanja i nezaobilazna su literatura za stručnjake i laike svih profila inženjerske i umetničke struke. Tu se čitaoci mogu susresti sa klasicima poput Vitruvijevih „Deset knjiga o arhitekturi“, Kamila Zitea „Urbanističko oblikovanje gradova“, Zigfrida Gideona „Prostor, vreme i arhitektura“, ali i domaćih autora, kao što su istoričar umetnosti prof. dr Aleksandar Kadijević i dela „Estetika arhitekture akademizma“ i „Jedan vek traženja nacionalnog stila“. Nezaobilazna izdanja su i građevinsko-arhitektonski rečnici, na srpskom i nekoliko svetskih jezika.

Obratite pažnju na štandove Građevinske knjige, Orion Arta i Republičkog i Gradskog zavoda za zaštitu spomenika.

Posebna poslastica za građevinsko-arhitektonsku struku jeste štand Orion arta koji ove godine, pored nekih starih ili ponovo štampanih izdanja, nudi više novih naslova. Za početak, tu je sveobuhvatna automonografija arh. prof. Spasoja Krunića „Spasoje Krunić – prostorne metafore, u kojoj se šira čitalačka publika može upoznati sa životom, delom i filozofijom našeg proslavljenog arhitekte. Za ljubitelje vrhunskih enterijera i nameštaja, tu su nastavci poznatog naslova, pa sada knjigu „Dizajn i dizajneri 20. i 21. veka“, možete pronaći u tri toma, autorki Radmile i Marijane Milosavljević.

Pored nekoliko enciklopedijskih izdanja na temu Istorije umetnosti, inostranih i domaćih autora, posebno bismo naglasili naslove koja su doživela nekoliko izdanja, poput El Lisickog „Arhitektura Rusije dvadesetih“, Keneta Fremptona „Moderna arhitektura – kritička istorija“ i naslov koji je priredio prof. Miško Šuvaković „Bauhaus – ex-yu recepcija Bauhausa“. Tu je i nekoliko naslova arh. prof. dr Ranka Radovića i arh. Đorđa Bobića.

Molba za izdavača

Posebnu pažnju arhitektonskih stručnjaka privlače dva monografska ostvarenja, koja svojom tematikom ulaze u dublju analizu nekih arhitektonskih pojava i stilova. To su „Ekspresionizam u srpskoj arhitekturi“, arh. dr Đorđa Alfirevića i „U srpsko-vizantijskom kaleidoskopu“, arh. prof. dr Aleksandra Ignjatovića. I dok knjigu ist. um. dr Vladimira Mitrovića „Arhitektura i totalitarizmi 20. veka“ očekujemo da izađe iz štampe nekoliko nedelja nakon Sajma knjiga, obratili smo se izdavaču sa molbom da neki naslovi, poput „Svi moji stanovi“, arh. dr Mihaila Čanka i „Grad – forme i procesi“, arh. prof. dr Aleksandre Stupar, dožive nova izdanja.

 

Za sve naučne istraživače, arhitekte, istoričare umetnosti, arheologe i druge koji se u svojim delima bave zaštitom kulturnog nasleđa, preporučujemo obilazak štandova Republičkog i Gradskog zavoda za zaštitu spomenika, gde se u prodaji mogu naći stare i nove publikacija stručnih i naučnih knjiga i časopisa. Tu vam izdvajamo kapitalno delo „Svetska baština Srbija“ (Rep. Zavod) i novi broj časopisa „Nasleđe“ (Grad. Zavod).

Po knjige do nedelje

Sajam knjiga traje do nedelje 28. oktobra, pa svi koji žele da neke naslove nabave po promotivnim cenama, mogu da ga posete do nedelje uveče (21h), a za sve druge koji nisu u prilici da dođu do ove odlične književne manifestacije poručujemo da sve ove i još mnogo drugih stručnih i naučnih naslova mogu pronaći u nekoliko knjižara, ali i stručnih i naučnih institucija.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *