Arhitektura

10 odličnih knjiga o arhitekturi koje besplatno možete pročitati na internetu

Danas imamo savršenu temu za strastvene knjigoljupce!

Knjige o arhitekturi ponekad deluju kao pravo malo blago, ali nažalost, obično toliko i koštaju. Dodatna problematika je to što se brojne čuvene knjige o arhitekturi ni ne mogu naći na srpskom jeziku, a da je do opskurnijih stranih izdanja pritom vrlo teško doći. Međutim, mi imamo način kako da preskočite sve one mučne probleme s dostavom i carinom, te da i momentalno uronite u fantastičan svet arhitekture!

Naravno, pričamo o besplatnim onlajn izdanjima za koje niste ni znali da su vam potrebni. ArchDaily je nedavno napravio mini analizu stručnih naslova koja ne bi smela da se propuste, a mi je sada prenosimo u celosti. Knjige su uglavnom izašle sredinom 20. veka i predstavljaju nezaobilazno štivo američkim studentima arhitekture.  Linkovi su u naslovima!

 

1. The Origins of Modernism in Russian Architecture

autor: William Craft Brumfield

Ruska umetnička scena oduvek je bila jedna od najinteresantnijih u svetu. Impresivne građevine iz različitih istorijskih epoha napravile su od Rusije pravu arhitektonsku riznicu u kojoj se spajaju ono glamurozno, tradicionalno, futurističko, ali i sivo. I uprkos različitosti, svi ti pravci nose prepoznatljiv ruski pečat, što je posebno zanimljivo u slučaju modernizma. Saznajte zašto je to tako zahvaljujući baš ovom štivu.

 

2. Dwelling in the Text: Houses in American Fiction

autorka: Marilyn R. Chandler

Sigurno ste se barem nekada zapitali kako bi u stvarnom životu izgledale kuće iz vaših omiljenih knjiga.  Autorka Marilyn R. Chandler vam to otkriva u ovom sjajnom naslovu, a pritom daje iscrpnu analizu o tome koliko je koji pisac razumeo značaj jednog doma kao jedinstvene konstrukcije u vremenu i prostoru – pa makar to bilo u fikciji.

 

3. The Urban Wilderness: A History of the American City

autor: Sam Bass Warner Jr.

Ova knjiga pomoći će vam da dobijete odličan uvod u to kako je tekla izgradnja prvih važnih institucija u američkim gradovima i na kakvoj matrici su napravljene neke od najvećih metropola američkog kontinenta.

 

4. American Urban Architecture: Catalysts in the Design of Cities

autor: Wayne Attoe and Donn Logan

Još jedna knjiga o američkim gradovima objašnjava šta to čini njihova naselja tako karakterističnim. Ovu knjigu treba da pročitate ako vas zanima odgovor na pitanje kako izgradnja jedne jedine zgrade može da dovede do širenja čitavog grada i koje urbanističke strategije se primenjuju u takvom slučaju.

 

5. Lessons for Students in Architecture

autor: Herman Hertzberger

Knjiga je nastala na osnovu Hertzbergerovih predavanja na Tehničkom Univerzitetu Delft tokom 1973. godine, a lekcije koje se ovde obrađuju aktuelne su i danas. Za one koji ne znaju, Herman Hertzberger je jedan od najcenjenijih arhitekata i profesora u Holandiji, a važio je za ključnu figuru tokom ere strukturalizma. Njegov pristup u arhitekturi preispituje modernističko verovanje da forma objekta treba da prati funkciju, te se njegova učenja oslanjaju na fleksibilnu strukturu koja omogućuje različite aktivnosti svojim korisnicima.

 

6. The Domestic and the Foreign in Architecture

urednici: Sang Lee and Ruth Baumeister

Ovde se radi o impozantnoj zbirci eseja, foto eseja i stručnih diskusija u kojima su učestvovala brojna važna imena. Svi oni odgovaraju na pitanja o tome kako se kroz istoriju menjao pristup arhitekturi.

 

7. Cognitive Architecture. From Biopolitics to Noopolitics. Architecture & Mind in the Age of Communication and Information

urednici: Deborah Hauptmann and Warren Neidich

Svi znamo da arhitektonski objekti utiču na kretanje i fizionomiju korisnika. No, da li ste znali da ona ostavljaju trajni uticaj i na njihovo mentalno zdravlje? O tome kako (ne)kvalitetna arhitektura može da promeni raspoloženje i mišljenje pojedinca čitajte u ovoj knjizi.

 

8. The Wrong House: The Architecture of Alfred Hitchcock

autor: Steven Jacobs

Ako vam se na listi omiljenih filmova nalaze Psiho, Sever-severozapad, Tajni prozor i jedno pravo malo scenografsko čudo kakav je Vertigo, ovo je knjiga za vas! Saznajte zašto je Hičkok, inače čuveni majstor misterija, bio istinski čuvar važnih arhitektonskih „tajni“ i kako ih je preneo u svet sedme umetnosti.

 

9. On Being an Architect – William Lescaze

autorka: Lorraine Welling Lanmon

„Svi imaju svoje mišljenje o tome na šta arhitekta treba da utiče svojim radom“, kaže ova knjiga. Da li je to društvo? Politika? Umetnost? Religija? Odgovor ćete možda naći u radu Williama Lescazea, inače jednog od pionira američkog modernizma.

 

10. Masters of Modern Architecture

autor: George Braziller

Još jedan naslov koji se preporučuje studentima arhitekture. Knjiga proučava korene savremenog izraza, te objašnjava šta ga to čini toliko drugačijim od ostalih stilova u istoriji.

Foto: via ArchDaily

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *