Arhitektura

Plan B za prenaseljenost: Nadogradnje zgrada obrnutim kućama od drveta

Konkurs firme Metsä wood, koja se bavi proizvodnjom elemenata od drveta, iznedrio je mnoga zanimljiva rešenja za izgradnju grada iznad grada.

Trenutno na planeti živi 7,25 milijardi ljudi, a prema popisu iz 2008. godine više od polovine naseljeno je u gradovima. Obzirom da je predpostavka da će broj stanovnika u gradovima do 2050. godine porasti na 6,4 milijardi, potrebno je na vreme razmišljati o novim metodama gradnje.

Imajući ovo u vidu, zadatak konkursa bio je da se osmisli Plan B, kako se konkurs i zove, stvaranjem novih, dodatnih površina, kroz upotrebu drveta kao građevinskog materijala.

flipped-houses-01

Vođen trendom formiranja kuća u nizu, ova nadogradnja osmišljena je kao sistem objekata u nizu ali okrenutih naopačke.

 

Cilj konkursa kompanije Metsä wood bio je da se napravi kreativno rešenje za povećanje postojećih stambenih objekata u vertikalnom smislu, piše Designboom. A najbolje materijal za takvo nešto je – drvo!

flipped-houses-02

Jedan od učesnika konkursa bio je i njujorški arhitektonski studio Nooyoon, koji je predstavio svoje rešenje nazvano Flipped House. Kao lokaciju za svoju nadogradnju, studio Nooyoon izabrao je londonsku četvrt Mayfair, koja se nalazi na istočnom obodu Hajd parka.

flipped-houses-03

Njihovu nadogradnju postavili su na niz od sedam zgrada koje su podignute početkom 19. veka. Obzirom da se objekti nalaze u četvrti gde je cena kvadrata među najvišim u Londonu, studio Nooyoon je predpostavio da je Mayfair idealno mesto za testiranje projekta koji bi obezbedio dodatni stambeni prostor.

flipped-houses-04

Vođen trendom formiranja kuća u nizu koje su popularne u Londonu još od 16. veka pa sve do danas, njujorški studio svoju nadogradnju osmislio je kao sistem objekata u nizu, ali okrenut naopačke. I to napravljen od drveta!

flipped-houses-05

Predložena konstrukcija bila bi izgrađena od lameliranog drveta (LVL – laminated veneer lumber) materijala koji je i snažniji ali i lakši od čeličnih ili betonskih konstrukcija.

flipped-houses-06

Svaki stambeni segment sadrži po dve stambene jedinice i hodnik. Susedne jedinice bi se mogle spajati kako bi se stvorio veći stambeni prostor.

flipped-houses-07

Kao što se vidi iz dispozicije objekta, zgrade su nadograđene obrnutim kućama, baš kao što se i projekat zove – Flipped House.

flipped-houses-08

Još samo da se slože stanari ispod…

 

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *