Jedan od dva Forest Glampa u Kvebeku; Foto: Maxime Brouillet
Svetski projekti

Reflektujuća fasada i tamno drvo u suživotu s prirodom

Dva identična objekta brišu liniju između enterijera i eksterijera, a svaka od jedinica sastoji se iz dva prethodno prefabrikovana modula spojena na lokaciji.

Na samo nekoliko metara od spektakularnog šumskog pejzaža oblasti Kvebek u Kanadi izveden je neobičan novi glamping projekat.

Reflektujući objekti nazvani Forest Glamp delo su firme Bourgeois/Lechasseur architects, koja je ove dve identične strukture postavila u šumsko okruženje.

Ove savremene šumske „kolibe“ izgrađene su na ravnom terenu u neposrednoj blizini jednog od najpopularnijih skijališta u Kvebeku, masiva Petite-Rivière-Saint-François.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Jedna kuća je okrenuta prema istoku, a druga prema zapadu; Foto: Maxime Brouillet

Intiman odnos s neposrednom prirodom

Izazov za arhitekte bilo je pronalaženje načina da se gosti u ovim kućama za iznajmljivanje angažuju na način da ostvare intiman odnos sa neposrednom prirodom, radije nego da ih zaslepe pogledom na široke predele.

Kako autori navode za ArchDaily, ključ njihovog dizajna je bio na stvaranju smeštaja koji će gotovo da „nestane“ među okolnim drvećem.

Oba objekta imaju zajednički pristupni neasfaltirani put, koji je povezan sa lokalnim planinarskim stazama. Oni dele i parking, ali kako bi se osigurala privatnost gostiju objekti su izgrađeni na međusobnoj udaljenosti od 50 metara, gde je jedna kuća okrenuta ka istoku, a druga prema zapadu.

Cilj je bio stvoriti smeštaj koji će gotovo „nestati“ među okolnim drvećem; Foto: Maxime Brouillet

Ostale tri fasade obložene su tamnim drvenim daskama, čime se pojačava osećaj stapanja objekata sa okruženjem.

Njihova najupečatljivija karakteristika su potpuno zastakljene reflektujuće fasade, koje su postavljene na stranama koje su usmerene ka šumi. 

Ostale tri fasade na objektima su obložene tamnim drvenim daskama, čime se pojačava osećaj stapanja objekata sa okruženjem.

Ulazi u oba objekta su uvučeni u gabarit, a taj potez je karakterističan za arhitekte iz Bourgeois/Lechasseur, koji očito uživaju u brisanju linija između enterijera i eksterijera.

Crna boja takođe dominira i u enterijeru; Foto: Maxime Brouillet

Eksperiment sa prefabrikacijom

Moglo bi se reći da tamna drvena obloga koja se koristi na fasadi ulazi i u enterijer čitavim njegovim obimom, barem u domenu boje, pa se tako u kućama može videti crna kuhinja, kao i crne zidne pločice u kupatilu.

Ono što je posebno zanimljivo u ovom projektu jeste to što su arhitekti odlučili da eksperimentišu sa prefabrikacijom. Svaka od jedinica za iznajmljivanje sastoji se iz dva modula, prethodno prefabrikovana, a zatim transportovana na lokaciju gde su spojena.

Ipak, na lokaciji su morale biti izvršene dve operacije, odnosno izlivanje betonske ploče i instaliranje dugih, reflektujućih staklenih zidova.

Svaka od jedinica sastoji se iz dva prefabrikovana modula; Foto: Maxime Brouillet

Skoro nevidljivi ljudskom oku, ali prepoznatljivi za ptice, markeri su postavljeni na spoljašnju stranu staklenih ploča.

Velika pažnja je posvećena baš tim reflektujućim zidovima, kako bi se pronašlo najbolje rešenje koje bi eliminisalo opasnost od udaranja ptica u objekat.

Istraživanje, koje su predvodili klijenti, dovelo je do proizvoda koji je odobren od strane više udruženja za zaštitu ptica. Naime, skoro nevidljivi ljudskom oku, ali prepoznatljivi za ptice, markeri su postavljeni na spoljašnju stranu staklenih ploča.

Nostalgična čežnja za prirodom prisutna je kod mnogobrojnih Kanađana, koji boravak u prirodi često povezuju sa rustičnim brvnarama ušuškanim u šumama.

Ipak, današnji putnici, pa i potencijalni gosti, traže udobnost i poetičnost, koju arhitekte smatraju da će pronaći u ovim objektima, dok istovremeno uživaju u neposrednom kontaktu sa šumom.

Markeri za ptice skoro su nevidljivi ljudskom oku; Foto: Maxime Brouillet

Grafički prilozi

Situacioni plan
Situacioni plan
Osnova objekta
Osnova objekta

Foto-galerija

Jedan od dva Forest Glampa u Kvebeku; Foto: Maxime Brouillet
Jedan od dva Forest Glampa u Kvebeku; Foto: Maxime Brouillet

Faktografija

  • naziv objekta: Forest Glamp
  • mesto: Masiv Petite-Rivière-Saint-François, Kvebek, Kanada
  • investitor: privatni projekat
  • autori projekta: Bourgeois/Lechasseur architects
  • godina izgradnje: 2020.
  • površina: 80 m2
  • spratnost: prizemni objekti
  • fotografija: Maxime Brouillet

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *