Objekat u formi prizme inspirisan je drvenom kinesekom izrekom; Rendering: OMA
Svetski projekti

Kako Hangdžou koristi arhitekturu kao adut u takmičenju s ostalim kineskim gradovima

Glavni grad provincije Džeđang, poznat po visokom kvalitetu života, ubrzano postaje i visokotehnološko čvorište, te je baš ova zgrada u skladu s njegovim budućim izgledom.

Nedavno je počela izgradnja prizmatičnog objekta mešovite namene Xinhu Hangzhou Prism, koja će činiti srce nove tehnološke gradske četvrti. Ovaj projekat je dodatni korak u takmičenju ovog kineskog grada s Pekingom i Šangajem, kako bi se privukao što veći broj mladih stručnjaka iz oblasti ekonomije i tehnike.

Magnet u privlačenju mladih uobličen je u objekat koji potpisuje čuvena arhitektonska firma OMA. Njihov projekat predstavlja modernu i atraktivnu građevinu skladno ukomponovanu s okolnim prirodnim okruženjem, dok njena stepenasta struktura omogućava panoramski pogled na grad.

Forma prizme, u kojoj će objekat biti izveden, odaje počast drevnoj kineskoj izreci: Raj iznad, a Hangdžou ispod.

Objekat površine 50.000 kvadratnih metara sadržaće hotel, prodajne prostore ali i atrijumski vrt. Ovaj centralni deo objekta biće javnog tipa, te će posetioci moći da uživaju u prijatno uređenom vrtu.

Forma prizme, u kojoj će objekat biti izveden, odaje počast drevnoj izreci „Raj iznad, a Hangdžou ispod.“, a njen obris biće upotpunjen susednom stambenom objektu u čijoj staklenoj fasadi se ogleda.

I arhetipski i moderan objekat

„Projekat omogućava fleksibilan razvoj i širok repertoar otvorenih zajedničkih prostora, zadržavajući snažan vizuelni identitet koji je ujedno i arhetipski i moderan.“ – rekao je arhitekta Chris van Duijn, iz biroa OMA.

Ovaj projekat vode Chris van Duijn i Michalis Hadjistyllis a očekuje se da bude završen do 2020. godine.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *