Svetski projekti

Zgrada zvana Puž usporava tempo života svojim stanarima

Ova zgrada daje prednost laganom življenju u užurbanoj metropoli i obezbeđuje sadržaje koji nedostaju tipičnim stambenim objektima na Menhetnu.

Dok život u Njujorku karakteriše užurbanost, gužva, buka, predstavljeni projekat stambenog objekta Puž (The Snail) prkosi ovakvom načinu života, mada se svojom betonskom konstrukcijom i staklenom fasadom, uklapa u tipično gradsko tkivo. Na eksterijeru se reinterpretira tradicionalna tehnika ukrašavanja njujorških zgrada primenom modernih materijala i tehnologija. Fasadom dominira topli izgled terakota mermera, dok je fluidan i prozračan ritam fasade postignut zakrivljenim prozorima.

Uspostavlja se lagani pristup objektu, stanovi su fluidni, a korišćeni su prijatni, taktilni materijali u enterijeru.

Objekat ima 30 stanova, koji su organizovani kroz 16 različitih prostornih šema u površinama od 27 do 170 kvadratnih metara. Raznovrsnost organizacije stanova ima za cilj pružanje mogućnosti izbora najadekvatnijeg životnog prostora kao za mlade poslovne ljude, tako i za porodice ali i za starije stanare.

Konceptualna ideja arhitektonske firme Archimatika zasnovana je na kreiranju udobnog ambijenta koji je ostvaren kroz sve elemente enterijera. Ovim se podrazumeva uspostavljanje laganog i funkcionalnog pristupa objektu i apartmanima, stvaranje promišljenog rasporeda i upotreba prijatnih, taktilnih materijala.

Gostoljubivo predvorje

U prizemlju objekta je organizovano prijatno i gostoljubivo predvorje, dok su na prvim nivoima zgrade organizovani multifunkcionalni prostori poput teretane, bašte, prostorije za pušače, prostori za rad, kao i berbernica koja u večernjim satima postaje bar, piše ArchDaily.

Prikaz sadržaja i međusobne organizacije različitih tipskih apartmana

Cilj je da se što bolje iskoristi prostor i da se obezbedi što bolji kvalitet života stanara.

Namera arhitekata bila je da ovim projektom podstaknu buduće razvijanje grada i stvaranje nove tipologije stanovanja, kojom bi se što bolje koristio prostor i obezbedio što bolji kvalitet života stanara.

Grafičke podloge

3D presek kroz jedan od tipskih apartmana
3D presek kroz jedan od tipskih apartmana
Osnova partera
Osnova partera
Presek kroz lokaciju
Presek kroz lokaciju

Rendering: Archimatika

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Vladimir

    A stepenice u dnevnoj kao u vatrogasnom domu, strme da ne mogu gore biti. Imas stan koji kosta malo bogatstvo i onda slomis vrat do spavace. To je valjda usmereno na bolji kvalitet zivota stanara. U realnosti sam projekat nema nikakvih dodirnih tacaka sa usporavanjem zivota, iako ne mogu da sporim da ima lepih elemenata, ne vidim cemu potreba za romanticnim pricama.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *