Kursevi permanentnog-obrazovanj a na Gradjevinskom fakultetu; Foto: Helloquence on Unsplash
Aktuelno

Građevinski fakultet u Beogradu pokreće programe kontinuirane edukacije

Prvi u nizu kurseva jeste onaj iz oblasti konstrukcija pod naslovom „Projektovanje i izvođenje betonskih konstrukcija prema Evrokodovima za konstrukcije – osnovni kurs“. 

Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu pokreće programe kontinuirane edukacije, tj. kurseve permanentnog usavršavanja. Analizirajući aktuelnu situaciju i na tržištu znanja i na tržištu rada, došlo se do zaključka da je pravi trenutak da se fakultet aktivno uključi u ovaj segment obrazovanja koji je prepoznat od strane Univerziteta u Beogradu i koji predstavlja jednu od osnovnih delatnosti Građevinskog fakulteta.

U stalnoj bici između postizanja veće efikasnosti studiranja i vremena potrebnog da se promoviše inženjer sposoban da odgovori svim zahtevima profesije, kvalitet studija je uvek na prvom mestu. „S druge strane, pokretanjem programa kontinuirane edukacije otvaramo naša vrata za saradnju sa kolegama kojima je potrebno dalje usavršavanje, unapređujemo i obogaćujemo naše studijske programe. Mnoge teme za koje nema mesta na osnovnim i master studijama, a koje su se pokazale važne inženjerima u praksi, biće pokrivene novim programima koje organizujemo.“ – kaže Prof. dr Vladan Kuzmanović, dekan Građevinskog fakulteta.

Cilj je da građevinski i geodetski inženjeri unaprede znanja i veštine u specifičnim oblastima koje savremena građevinska praksa od njih zahteva.

Iz navedenih razloga Građevinski fakultet pokreće programe kontinuirane edukacije, sa ciljem da građevinski i geodetski inženjeri na sistematičan i efikasan način unaprede znanja i veštine u specifičnim oblastima koje savremena građevinska praksa od njih zahteva. Svi kursevi kontinuirane edukacije prolaze sistem kontrole i akreditacije Nastavno-naučnog veća Fakulteta. Nakon završetka svakog kursa, učesnici dobijaju sertifikat o uspešnom pohađanju kursa.

Evrokodovi za konstrukcije

Prvi u nizu kurseva jeste onaj iz oblasti konstrukcija pod naslovom „Projektovanje i izvođenje betonskih konstrukcija prema Evrokodovima za konstrukcije – osnovni kurs„.

Kurs se sastoji iz teorijskog i praktičnog dela. Teorijski deo kursa obuhvata upoznavanje sa serijom Evrokodova za konstrukcije, ali i sa eksploatacionim vekom objekta, metodama analize, imperfekcijama, otpornošću na požar i minimalnim zaštitnim slojevima betona. Potom se izučava kontrola prslina i deformacija AB konstrukcija (ploča, greda stubova, zidova, temelja), konstruisanje armature, analiza na dejstvo zemljotresa kao i izvođenje betonskih konstrukcija u skladu sa SRPS EN 13670.

Praktičan deo kursa obuhvata prikaz idejnog proračuna AB konstrukcije stambene zgrade (analiza, dimenzionisanje, armiranje). Pored toga, u okviru ovog dela, polaznici samostalno rešavaju različite, jednostavnije zadatke analize i proračuna AB konstrukcijskih elemenata.

Za polaznike kursa predviđen je edukativni materijal u vidu skripte koja obuhvata materiju koja se izlaže u okviru predavanja.

Na kraju kursa biće izvršena evaluacija programa kontinuirane edukacije od strane polaznika i podeljeni sertifikati koje izdaje Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu.

 

 

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *