Higharc je alatka za onlajn projektovanje kuća
Softver

Ovaj startap može da vam pruži projekat kuće bez angažovanja arhitekte

Higharc omogućava korisnicima da sami osmisle kuću bez potrebe za angažovanjem stručnjaka.

Startap zvani Higharc razrađuje ideju kako bi se kuće mogle projektovati i izgraditi bez angažovanja arhitekte. Kompanija, koja želi da projektovanje kuća uvede u digitalnu eru, ima za cilj da korisniku omogući da onlajn putem prilagodi budući dom svojim potrebama. Umesto da biraju iz kataloga pripremljene modele kuća, ovaj tim želi da omogući kupcima da uzmu stvar u svoje ruke i da kroz jednostavan proces osmisle sami svoj krov nad glavom.

Kako navode predstavnici Higharca, kompanija može „da vam da željenu kuću bez angažovanja arhitekte„. I tu tome su već dosta odmakli! Naime, na sajtu kompanije postoji web orijentisana aplikacija za onlajn projektovanje koju mogu da koriste korisnici kako bi osmislili svoju buduću „kuću iz snova“.

Na korisnicima je da izaberu broj soba, njihovu veličinu i estetiku fasade, dok web orijentisana aplikacija sve ostalo sama radi.

Michael Bergin, suosnivač i direktor Higharca, kaže da „ljudi troše svu ušteđevinu na nešto što im na kraju ne odgovara“. Njihov softver će se u pozadini baviti efikasnom gradnjom i strukturalnim problemima dok je na korisniku da kroz grafičku primamljivu prezentaciju kroje svoj budući dom.

Na korisnicima je da izaberu broj soba, njihovu veličinu i estetiku fasade, dok web orijentisana aplikacija dozvoljava da na lak način raspoređuju prostorije i biraju njihove funkcije. Jednom kada završe prilagođavanje kuće, program automatski pravi crteže za izvođenje. Ideja je i da se aplikacija direktno poveže s preduzimačima tako da oni kroz aplikaciju mogu da menjaju planove u zavisnosti od želje korisnika.

Izgled kuće na izabranom placu

Kako navodi Bergin, kompanija koristi međunarodne pravilnike za gradnju objekata tako da se ove kuće mogu graditi u svakoj zemlji koja podržava ove standarde. Higharc koristi GIS podatke tako da korisnici mogu izabrati lokaciju gradnje iz Google Mapa, a njihov specijalizovan softver zvani Mapbox automatski će generisati teren iz datih podataka. Tako korisnici mogu videti kako će izgledati njihova kuća na datoj lokaciji.

Na kraju, poseban algoritam izbacuje predmer i predračun radova s uračunatim cenama rada za određenu lokaciju tako da korisnik odmah može da zna koliko će ga ta kuća koštati.

Higharc je trenutno u beta fazi testiranja, a uskoro se očekuje i zvanično lansiranje proizvoda.

Početak kraja?

Da li je ovo početak kraja klasičnom projektovanju kuća? Moguće, ali će arhitekte i građevinski inženjeri uvek biti potrebni samo će morati da se prilagode četvrtoj tehnološkoj revoluciji, odnosno, prodoru digitalizacije u svet arhitekture i građevine.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. Aleksandar

    U Srbiji se primenjuje ovakav pristup analogno ovome Kaludjerica je primer

Ostavite odgovor

Obavezna polja *