Napredni softveri omogućavaju jednostavniju izradu čeličnih konstrukcija; Foto: Jordan Opel on Unsplash
Izdvojeno, Konstrukcije

Zašto su detalji čeličnih konstrukcija važan deo projekta

Detalji čeličnih konstrukcija transformišu opširnu dokumentaciju u crteže koji su neophodni za efikasnu i uspešnu realizaciju projekta.

Opšte je poznato da se svaki projekat objekta obično odvija kroz tri faze: planiranje, projektovanje i izvođenje, te uključuje veliki broj stručnih lica iz različitih oblasti. Kako bi se objekat završio uspešno, na vreme i u okviru budžeta, neophodno je da projektna dokumentacija bude tačna, precizna i sveobuhvatna.

Projektna dokumentacija u građevinskoj industriji podrazumeva strukturalnu analizu, analizu lokacije, formiranje opšteg izgleda objekta, njegove estetike, određivanje ekonomskih aspekata, rad prema propisanim zakonima, zatim sprovođenje proračuna stabilnosti, projektovanje konstrukcije, instalacija ali i pronalaženje alternativnih rešenja za predmetnu strukturu, piše Tim Global Engineering.

Što se tiče samog projektovanja konstrukcije, u ovoj fazi je ključno da se ispoštuje redosled koji uključuje detaljno razmatranje najpogodnijih materijala, konstruktivnih sistema, kao i jasno definisanje proporcija, dimenzija, kao i detaljno izvođenje tehničkih crteža konstruktivnih elemenata i veza. Dakle, ova faza često uključuje crtanje detalja čeličnih konstrukcija, što je nezaobilazan deo celokupnog projekta.

Detalji čelika

Šta se podrazumeva pod detaljem čelične konstrukcije, koliko je to važno i koliko detaljno treba da bude? Izrada detalja čeličnih konstrukcija ima za cilj da temeljno pripremi projektnu dokumentaciju prema kojoj će se izvoditi čelični stubovi, grede, stepeništa, rukohvati, podovi ili drugi konstruktivni elementi koji se izvode od čelika. Obzirom da su ovo konstruktivni elementi, od velikog je značaja da crteži detalja budu tačni, jasni i da sadrže sve potrebne informacije.

Primer detaljne razrade čelične konstrukcije; Foto: TIM Global Engineering

Za izradu čeličnih detalja sve češće se koristi BIM kako bi se kreirali detaljni 3D modeli koji mogu nositi druge korisne informacije.

Čelični elementi mogu biti deo komercijalnih ili nekomercijalnih objekata, deo mostova, platformi, tunela, industrijskih postrojenja, stambenih objekata ili nekih drugih javnih objekata, pa samim tim detalje čeličnih konstrukcija mogu izvoditi uskospecijalizovani projektni biroi ili ih mogu izvoditi pojedinci, ali će svi uvek blisko sarađivati s arhitektama, inženjerima, kao i izvođačima i podizvođačima čeličnih konstrukcija.

Crteži detalja su uvek u velikim razmerama, kako bi se pružile sve potrebne informacije i pokazala usklađenost predmetnog elementa sa standardima i propisima. Ova vrsta crteža se može raditi i ručno u formi 2D tehničkog crteža, što je poslednjih godina retkost, te se oni uglavnom izvode digitalno pomoću CAD softvera. Takođe, sve češće se koristi Building Information Modeling (BIM) kako bi se kreirali detaljni 3D modeli koji mogu nositi druge korisne informacije.

Softver koji pomaže

Crtanjem detalja čeličnih konstrukcija u BIM-u ima se za cilj da svi podaci o objektu budu organizovani u jednom modelu. BIM se obično koristi radi formiranja 3D modela, ali se može odnositi i na budžet projekta, materijale, rokove, pozicije, revizije i sve ostale segmente koji su bitni za inženjere, tehničke stručnjake i građevinske radnike.

Dva vodeća softvera za izradu detalja čeličnih detalja su Autodesk Advance Steel i Tekla Structures. Autodesk Advance Steel je softver koji je izgrađen na AutoCAD platformi, jednostavan je za korišćenje i može značajno ubrzati tok projektovanja. S druge strane Tekla Structures je svojim alatima prilagođen formiranju detaljnih prikaza čeličnih konstrukcija i armirano-betonskih elemenata.

Dakle, zaključak je da su detalji čeličnih konstrukcija izuzetno važan deo projektovanja, jer transformišu opširnu dokumentaciju u detaljne crteže i objašnjenja, koji su neophodni za efikasnu i uspešnu realizaciju projekta.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *