Pametni biljni zidovi će moći da prepoznaju štetne agense; Foto: Tennessee.edu
Zelena gradnja

Zidovi s pametnim biljkama kontrolisaće nam kvalitet vazduha

Pametni biljni zidovi će moći da prepoznaju štetne agense tako što će postati spoj organskog dizajna i savremenih tehnologija.

Neal Stewart sa Univerziteta Tenesi i njegove kolege objavili su studiju u časopisu Science u kojoj modifikovane kućne biljke, kao što je ukrasni duvan, menjaju boju pod UV i LED svetlom kad su izložene, takozvanim, VOC česticama. Te čestice uključuju štetne hemijske spojeve koji mogu biti kratkoročno ili dugoročno negativne za ljudsko zdravlje. Naučnici su sarađivali s dizajnerima kako bi spojili svojstva biljaka s estetikom. Tako je došlo do predloga izrade zidova u kojima bi raslo takvo bilje.

Nije prvi put da naučnici koriste biljke kao biosenzore dizajnirane biotehnologijom. Time se bavi jedna čitava nova grana nauke zvana sintetička biologija. Ona omogućuje da farmeri uzgajaju kulture otporne na razne parazite i bolesti bez upotrebe otrova.

Neal Stewart je dosad već učestvovao u više studija u kojima su biljke bile dizajnirane da reaguju na određene uslove kao što je, na primer, premalo ili previše prisutnosti azota, piše Geek.

Zidovi kao senzori kvaliteta vazduha; Foto: Tennessee.edu

“Živi zidovi” sadrže biosenzore koji mogu da detektuju različite nečistoće poput plesni, radona ili azotnih oksida.

Takve biljke, recimo, isijavaju sjaj određene boje kad se gledaju pod specijalno dizajniranim filterima. U ovoj konkretnoj studiji, Stewart je otišao i korak dalje.

Razvijen je koncept koji spaja sintetičku biologiju s estetikom, u kojem se nalaze biosenzorske biljke koje su direktno posađene u specijalno dizajnirane kućne vertikalne bašte, to jest, ukrasne zidove. Takvi “živi zidovi” sadrže biosenzore koji mogu da detektuju različite nečistoće poput plesni, radona ili azotnih oksida.

Pogledaj lišće i saznaj kakav je vazduh

Stewart objašnjava kako biosenzori biljaka mogu biti dizajnirani da reaguju na štetne agense na više različitih načina, kao što bi bilo postupno menjanje boje lišća ili upotreba fluorescencije. “Biljke mogu da učine puno više od ukrašavanja naših prostora”, napominje Stewart. “One bi mogle da nas upozore na prisutnost opasnosti u našem okruženju”.

Naučnici ovu ideju itekako nameravaju da odvedu dalje od samog koncepta pa uskoro možemo da se nadamo da će se cela priča polako iz laboratorija preneti u naše domove.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *