Aktuelno

Počela kompletna obnova Galerije Matice sprske

Opsežni radovi na obnovi fasade, zameni prozora i enterijerskih radova su započeti i trajaće do aprila 2017. godine.

Galerija Matice srpske u Novom Sadu jedna je od najstarijih muzejskih institucija ne samo u Vojvodini nego i šire. Zgrada, koja je nekada korišćena kao berza pa potom i zatvor, proglašena je 1992. godine za značajno nepokretno kulturno dobro – spomenik kulture. Međutim, zub vremena je učinio svoje tako da je opsežna adaptacija bila više nego poželjna. Suterenske prostorije sa depoima već su rekonstruisane, o čemu smo ranije pisali, a sada je na red došao krupniji zalogaj: obnova fasada sa kompletnom adaptacijom enterijera.

obnova-fasade-galerije-matice-srpske-07
Upozorenje za prolaznike

U toku je fotografisanje i prenošenje dela u depoe kako radovi ne bi ugrozili umetničko blago galerije.

 

Iako je i portal Gradnja.rs pozivao na učestvovanje u projektu obnove fasade Galerije Matice sprske, sredstva su skupljena tek kada je država odobrila sredstva. Galerija je zvanično od danas zatvorena za posetioce ali se unutra se i dalje veoma vredno radi. U toku je fotografisanje (za potrebe izdavanja kataloga) i prenošenje umetničkih dela u depoe kako radovi koje izvodi građevinska firma GAT iz Novog Sada ne bi ugrozili blago galerije.

obnova-fasade-galerije-matice-srpske-03
Odlaganje umetničkih dela u depoe

U okviru radova na obnovi fasade, po projektu biro NMartin Project iz Novog Sada, predviđeni su i radovi na fasadnoj sokli kao i obrada trotoara oko cele zgrade, sa odvođenjem atmosferske vode od objekta. Utvrđeno je da deo vlage u zidovima nastaje usled proboja atmosferske vode kroz spoj sokle i fasadnog platna, te je, u cilju zaštite suterenskih prostorija neophodno izvršiti i interveciju na delu fasade. Ova intervencija podrazumeva restauraciju sokle od veštačkog kamena.

obnova-fasade-galerije-matice-srpske-10
Stepeništu će biti vraćen stari sjaj

Stari drveni prozori uklanjaju se i na mesto njih dolaze novi prozori aluminijumske konstrukcije sa drvenom obradom. Izrađuju se nova vrata na većem broju otvora, koja će biti izvedena po uzoru na originalna, dok se određeni broj postojećih vrata restaurira.

obnova-fasade-galerije-matice-srpske-05
Izgled fasade danas…
obnova-fasade-galerije-matice-srpske-08
Stari prozori biće zamenjeni novim od aluminijuma i drveta

Rešenje funkcije podrazumeva određene izmene u nameni prostorija, uklanjanje fizičkih prepreka za efikasno korišćenje prostora i uvođenje adekvatne opreme za njihovo funkcionisanje. Predviđena je i podela prostora na tri alarmne zone koje obuhvataju depoe za skladištenje umetničkih dela.

obnova-fasade-galerije-matice-srpske-02
Depoi Galerije Matice srpske

Što se tiče unutrašnjeg enterijera, puno pažnje biće uloženo u rasvetu. Namena prostorija je takva da zahteva pravilno raspoređeno i dovoljno jako osvetljenje koje istovremeno neće opteretiti postojeću elektro mrežu. Zbog toga je odabrano LED osvetljenje sa lampama postavljenim tako da njihove pozicije budu fleksibilne. Takođe, kako nam je najavila upravnica Tijana Palkovljević Bugarski, biće postavljeno i noćno osvetljenje zgrade sa specijalnim režimom za praznike i specijalne događaje.

tijana-palkovljevic-bugarski-gms
Upravnica galerije Tijana Palkovljević Bugarski u razgovoru za Gradnja.rs

Biće postavljeno i noćno osvetljenje zgrade sa specijalnim režimom za praznike i specijalne događaje.

– kaže upravnica galerije Tijana Palkovljević Bugarski.

obnova-fasade-galerije-matice-srpske-06
Kompletna rasveta biće zamenjena za LED

Radovi na obnovi biće završeni u aprilu, a otvaranje Galerije Matice srpske predviđeno je za maj 2017. godine.

Pogledajte i kako je obnovljen suteren ove zgrade.

Foto: Igor Conić, Gradnja.rs

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *