Merdeka 108 je druga najviša zgrada na svetu; Foto: Merdeka
Svetski projekti

Drugi najviši neboder na svetu sagrađen u Kuala Lumpuru

Sa svojih 678,9 metara, neboder Merdeka 108 u Maleziji je novo remek-delo građevinarstva. 

Neboder Merdeka 118, smešten u centru Kuala Lumpura, u Maleziji, projektovan je od strane australijskog arhitektonskog studia Fender Katsalidis, a visok je čitavih 678,9 metara.

Tako je ovaj toranj preuzeo drugo mesto na svetskoj top listi najviših nebodera od Shanghai Towera koji je projektovala firma Gensler i čija visina iznosi 632 metra. Prvo mesto i dalje drži čuvena Burdž Kalifa u Dubaiju sa visinom od 828 metara.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Postavljena antena do visine 678,9 metara; Foto: Merdeka

Arhitekte su inspiraciju za fasadu pronašli u mustrama koji se mogu videti u malezijskoj umetnosti i zanatstvu.

Radove na objektu Merdeka 118 biro Fender Katsalidis započeo je još 2016.godine, na lokaciji koja gleda na stadion Merdeka, istorijski značajno mesto izgrađeno u čast proglašenja nezavisnosti Malezije 1957.godine. Očekuje se da će objekat biti potpuno završen i otvoren tokom ove godine, piše portal Dezeen.

Poštovanje lokacije i tradicije

„Osećamo se neverovatno ponosnim što smo doprineli stvaranju ove zgrade i mnoštva društvenih dobara koje nosi i koja obogaćuju jednu od kulturološki najznačajnijih lokacija u Maleziji. Najvažnije je bilo da poštujemo ovu lokaciju i iskoristimo svaku priliku koju nam nudi da stvorimo kulu koja je obogatila društvenu energiju i kulturno tkivo grada“, rekao je suosnivač Fender Katsalidisa Karl Fender.

Sa svojih 678,9 metara toranj je klasifikovan od strane Saveta za visoke zgrade i urbana staništa kao megatall, odnosno u kategoriju zgrada viših od 600 metara.

Spoljašnjost objekta karakterišu trouglaste forme, za koje su iz Fender Katsalidis obajsnili da su inspiraciju pronašli u mustrama koji se mogu videti u malezijskoj umetnosti i zanatstvu.

Merdeka 118 noću; Foto: Merdeka

Vodeni park na 1,6 hektara

Unutrašnjost zgrade obuhvata više od 288.000 kvadrata, od čega je 158.000 kvadrata poslovni prostor za iznamljivanje.

Osim kancelarijskog prostora neboder će sadržati i razne ugostiteljske, maloprodajne i stambene prostore, a sve sa ciljem da postane glavna turistička destinacija u gradu.

Među javnim sadržajima objekat sadrži hotel, kao i dvospratnu osmatračnicu, za koju se očekuje da će biti najviše postavljena u jugoistočnoj Aziji.

Merdeka 118 je upotpunjen i rekreativnim vodenim parkom od 1,6 hektara, koji je dizajnirao pejzažni arhitekta Sasaki iz Bostona. Čitava ova zona je zabranjena za vozila, a dizajnirana da bude dostupna za posetioce svih uzrasta i interesovanja.

Pogled iz ulične perspektive; Foto: Merdeka

Faktografija

  • naziv objekta: Merdeka 118
  • mesto: Kuala Lumpur, Malezija
  • autori projekta: Fender Katsalidis, Sasaki
  • godina projektovanja: 2016
  • godina izgradnje: 2021
  • površina: 288.000 m2
  • izvođači: RSP, GDP, Robert Bird Group, LERA
  • fotografija/renderi: Fender Katsalidis

 

Izabrali smo za vas:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

Ostavite odgovor

Obavezna polja *