Kula visoka 268 metara od 99 elemenata
Svetski projekti

Ajfelova kula za 21. vek: U Kini će se graditi toranj u obliku fontane

Ovo je pobedničko rešenje za novi orijentir kineskog grada Šendžen koji će biti pravi izazov za građevince.

Firma Sou Fujimoto Architects predstavila je idejno rešenje New City Center Landmarka, monumentalnog tornja koji kao da izvire iz zaliva u Šendženu.

Pobedničko rešenje predstavlja kulu visoku 268 metara, koji se sastoji od 99 individualnih elemenata nalik manjim tornjevima, koji su povezani dominantnim kružnim horizontalnim elementom na samom vrhu objekta.

Objekat je istovremeno i jedna kula kao zbir više kula, simbolišući na taj način budućnost društva u doba različitosti, piše ArchDaily.

Većina od 99 tornjeva ima ograničene dodirne tačke sa glavnom kulom, te se čini kao da oni lebde u vazduhu.

Pozivni konkurs održan je sa namerom da se dobije najbolje rešenje tornja koji bi krasio Qianhaiwan, okrug koji je u proteklom periodu mesto razvoja ogromnih urbanističkih i arhitektonskih dostignuća.

Ajfelov toranj za 21. vek

Prilikom kreiranja svog koncepta, firma Sou Fujimoto Architects je razmišljala o pitanjima poput šta znači novi toranj 21. veka, i kako da toranj tokom vremena evoluira, uz kontinuirano privlačenje pažnje, kao što to čini Ajfelov toranj.

Na osnovu odgovora do kojih su došli i trenutne urbane strukture grada, arhitekte su predložile rešenje koje podseća na grupu ostrva, a ujedno i vazdušni grad budućnosti ili čak fontana koja kao da visi u vazduhu.

Većina od 99 pojedinačnih tornjeva ima ograničene dodirne tačke sa glavnom kulom, te se čini kao da oni lebde u vazduhu.

Na samom vrhu je smeštena platforma za posmatranje, koja takođe funkcioniše i kao izložbeni prostor, restoran i kafić.

Materijali

Predviđeni materijali za izvođenje kule uglavnom bi bili čelik, karbonska vlakna, užad od kevlara i beton.

Naravno, ostaje pitanje kako će se ovaj idejno rešenje realizovati jer će to biti zaista veliki građevinski poduhvat sa brojnim statičkim i dinamičkim izazovima.

 

Grafički prilozi

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *