Projekat koji je učestvovao na konkursu Mini home
Izdvojeno, Mini home

Montažna kuća na Staroj planini oblikovana šarom pirotskog ćilima

Ova ekološka kuća pravi se u montažnom sistemu drvenih ramova od lepljenog lameliranog drveta.

Arhitekte Nenad Živković, Nikola Milanović i Aleksandar Naumovski potpisuju konkursno rešenje montažne kuće na Staroj planini  koja je inspirisana tradicijom ali je oblikovana u savremenom duhu.

Naime, kao osnovna ideja za oblikovni deo male montažne kuće u prirodi poslužila je geometrizovana šara pirotskog ćilima.  Ta geometrizovana šara pretočena je u oblikovno čist objekat sa jasnom spoljnom konturom i prepoznatljivim unutrašnjim prostorom.

Galerija i dvonamenski prostor

Kuća je pozicionirana u mestu zvanom Grlja na 90 kilometara od Niša. Ta lokacija, poznata i pod imenom Planinarski dom, omiljeno je izletište Piroćanaca.

Mala montažna kuća projektovana je kao prizemna sa galerijskim prostorom iznad dela prizemlja. Na prizemnom delu su projektovane sve prostorije predviđene za dnevni boravak i rad ukupne neto površine 31 m2, dok je na galeriji pored prostora za odmor predviđen i deo koji može da bude dvonamenski – za rad i odmor, ukupne neto površine 13 m2.

Postoji mogućnost spuštanja dodatnog kreveta iz vertikalnog položaja i time se omogućava noćenje za još dve osobe. Na isti način moguće je trosed u dnevnom boravku pretvoriti u ležaj. U prizemlju je predviđen prostor za rad za dve osobe i nalazi se pored centralnog stepeništa, u zoni uskih kvadratnih otvora u nepravilnom rasporedu.

Galerija sa dvonamenskim prostorom

Objekat je konstruktivno rešen u montažnom sistemu drvenih ramova od lepljenog lameliranog drveta.

Objekat je konstruktivno rešen u montažnom sistemu drvenih ramova od lepljenog lameliranog drveta. Na bočnim stranama i centralno sa obe strane stepeništa postavljena su četiri glavna ramovska nosača koji u sistemu poprečnih greda čine konstruktivni sistem objekta. Sa sekundarnim nosačima i veznim gredama za galerijski prostor oformljen je jedan stabilan konstruktivni sistem od drvenih elemenata. Svi slojevi termoizolacije postavljeni su između tih drvenih elemenata u svemu prema energetskim standardima i proračunima.

Objekat je projektovan od prirodnih i ekoloških materijala, a drvo je najzastupljenije koje je završno tretirano zaštitnim premazima na vodenoj bazi u zavisnosti od svoje namene i prostora u kome se nalazi.

Za samostalno korišćenje uređaja i opreme u objektu, projektovani su solarni fotonaponski paneli koji su locirani na kosom delu objekta iznad ulaza sa obe strane krovnog prozora. Spoljašnja stolarija je od aluminijumskih profila sa unutrašnjom obradom od drveta, zastakljena troslojnim staklom u svemu prema specifikaciji proizvodača Alumil.

Montažna izgradnja objekta

Zatvaranje kliznim panelima

Svi prostori u enterijeru projektovani su tako da je moguće izraditi nameštaj po meri, kao što su kuhinja, plakari i prostor za rad, kao i da se preostali prostor može opremiti nameštajem koji se isporučuje po komadu – kao sto su trosed, krevet, stočić, rasveta itd.

Objekat ima jasnu spoljnu konturu i prepoznatljivi unutrašnji prostor, počev od ulaza koji je dat centralno, pa sve do kompletno zastakljenog dnevnog boravka. Njega je moguće kompletno zatvoriti sklapajućim i kliznim panelima i na taj način obezbediti objekat u periodu kada se ne koristi. Na isti način moguće je zatvoriti i ulazni deo objekta sklapajućim mehanizmom po vertikali.

Objekat inspirisan šarom pirotskog ćilima

Osnova i presek

Konkurs Mini home

Projekat ove male montažne kuće takmičio se na konkursu Mini home: Mala montažna kuća koji je organizovao portal Gradnja. Na konkurs je stiglo čak 130 radova, od 215 učesnika iz Srbije, Slovenije, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske. Pogledajte ko je osvojio nagrade ovde.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *