Izdvojeno, Svetski projekti

Muzej u Maroku posvećen francuskoj modnoj ikoni

Muzej posvećen životu i radu kreatora Iv Sen Lorana otvoren u Marakešu. 

Na osnovu projekta posvećenog francuskoj modnoj ikoni, kojeg potpisuje francuska arhitektonska firma Studio KO, podignut je muzej nedaleko od botaničkog vrta Majorelle, blizu kuće koju je 1960. godine Iv Sen Loran kupio zajedno sa svojim privatnim ali i poslovnim partnerom Pjerom Beržom. Baš kakav je bio njegov život, takav je i muzej: sveden, elegantan uz prisno preplitanje pravih linija i zakrivljenih formi.

Specifičnim postavljanjem opeke postignuta je fasada koja izgleda kao čipka koju je Iv Sen Loran tako često koristio…

 

Arhitekte su istakle su da su inspiraciju za kombinovanje pravih linija i zakrivljenih linija, veoma smelih oblika, pronašli u arhivama Iv Sen Lorana, piše ArchDaily.

Kao rezultat tog nesvakidašnjeg spoja, nastala je upečatljiva fasada na kojoj je specifičnim postavljanjem opeke postignuta tekstura nalik čipki.

Stalnu postavka u muzeju potpisuje Christophe Martin Architectes

Bogat sadržaj

Osim stalne postavke, čiju je organizaciju dizajnirao scenograf i arhitekta Kristof Martin, muzej sadrži i prostore za privremene izložbene, istraživačku biblioteku, arhivu, knjižaru, amfiteatar i terasu na kojoj je smešten kafe.

Večno u istoriji

Iv Sen Loran, stidljivi čovek koji je uneo revoluciju u žensku modu, umro je u Parizu 2008. godine. Njegov pepeo rasut je u bašti rezidencije u Marakešu, nedaleko od novog muzeja. Izgradnju ovog muzeja finansirala je fondacija Pjer Berž koji je umro u 86. godini pre nepunih dva meseca.

Ukoliko ste zainteresovani da posetite muzej, više informacija o njemu možete pronaći ovde.

Foto: Nicolas Mathéus, vizuelizacija: Studio KO

Kada ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. miki

    prosto genijalno! fantastična građevina ,zasluženo, mislim da bi se i yves-u dopalo sigurno!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *