Puškinova Residence na Senjaku; Foto: Relja Ivanić
Domaći projekti, Izdvojeno

Puškinova Residence: Zgrada na Senjaku projektovana tako da lepo stari

Ova zgrada podiže kvalitet stanovanja u prestonici, a pritom svojim ukućanima pruža spektakularan pogled na Beograd.

Kako izgleda zgrada na kojoj su svi parametri na granici gornjih maksimuma? Kako izgledaju stanovi A++ razreda kvaliteta? Kako izgleda zgrada koja je projektovana da se lako održava i još lepše stari? Puškinova Residence daje nam odgovore na sva ova pitanja. U ovoj zgradi sve miriše na luksuz.

Sunčana padina Senjaka na kojoj se projekat nalazi ističe njegovu lepotu i jedinstvenost. Impresivan ulični front ostavlja posmatrača bez daha i sam je po sebi jedinstveno umetničko delo. Panoramski pogled koji se pruža iz osvetljenog i intimnog prostora jedan je od najatraktivnijih u gradu.

Iz stanova puca spektakularni pogled na Košutnjak i Hipodrom; Foto: Relja Ivanić

Njegove zgrade jednostavno umeju lepo da stare, a Puškinova Residence će biti lepa i posle mnogo godina.

Projekat češkog arhitekte Stanislava Fiale pomera granice standarda koje su (do sada) bile poznate na beogradskom tržištu high-end nekretnina. Kada se sve osobine i nivo postignutog kvaliteta uzme u obzir, može se reći da je ovo jedna od najboljih stambenih zgrada u Beogradu sagrađena u 21. veku. Ali, o ovoj zgradi iz 2017. godine se malo pisalo, a još manje se diskutovalo u stručnim arhitektonskim krugovima.

Zgrada u Puškinovoj ulici je, po svemu sudeći, nepravedno ostavljena po strani. Razlog tome možda leži upravo u činjenici da je ovaj biser savremene arhitekture projektovao strani, a ne domaći projektant.

No, ono što Puškinova Residence krasi jeste snažna i jasna ideja vodilja. „Arhitektonski koncept je stavio akcenat na nastojanje da se u srpskoj metropoli pruži komfor i privatnost porodičnog života sa što je moguće većim kontaktom s prirodom. Panoramski pogledi poduprti su prelamanjem betonskih oplata terasa, koje istovremeno pružaju dovoljno privatnosti pojedinačnim stanovima“ navodi SEBRE. Zgrada jeste višeporodična, ali je zato privatnost svakog korisnika na visokom nivou.

Stanovi u prizemlju imaju poseban kvalitet – izlazak na zadnje dvorište sa travnjakom; Foto: Relja Ivanić

Zgrada na ivici brda

Puškinova Residence je četvorospratno ukopano zdanje koja se nalazi na samoj ivici brda, sa spektakularnim pogledom na Košutnjak. Sasvim neočekivano, ovaj višespratni i višeporodični stambeni objekat svoje mesto našao je među vilama i diplomatskim rezidencijama, u beogradskoj četvrti Senjak. Tipološki objekat se ne uklapa u nasleđeni urbanistički obrazac stanovanja. Ali, razbijanjem osnovnog volumena na delove i izlomljena geometrija umiruju krupnoću objekta.

Svojim oblikovanjem i materijalima objekat se snažno ističe spram kosih krovova pokrivenih crepom. Vešto uklapanje kortena, betona, drveta, stakla, zelenilo i „total dizajn“ grade prepoznatljiv identitet Puškinove Residence. Složenost u oblikovanju i organizaciju dodaju poseban pečat i originalnost. Upravo se taj kvalitet postiže skladnim uklapanjem manjih elemenata u veće sisteme, a koji u zbiru formiraju jednu simfonijski skladnu celinu.

„Stambena zgrada Puškinova Residence je realizacija koja tačno opisuje arhitekturu Fiale. On se u svojim poslednjim projektima vratio originalnim, prirodnim, pravim materijalima. Ne voli zamene. Strašno mnogo razmišlja o tome kako će te stvari ostariti. Kada se čovek posle nekoliko godina vrati u njegove zgrade, videće da nisu propale ni oronule. Njegove zgrade jednostavno umeju lepo da stare, a Residence Puškinova će biti lepa i posle mnogo godina.“ – navodi Petr Šimon, generalni direktor kompanije HINTON.

Ulaz u objekat; Foto: Relja Ivanić

Stanovi u prizemlju imaju poseban kvalitet – izlazak na zadnje dvorište sa travnjakom.

Svi stanovi u zgradi su veliki i kao takvi predviđeni su za stanovanje višečlanih porodica i diplomatskih predstavnika. Puškinova Residence se sastoji od 10 stanova i ima 25 parking mesta. Površina stanova kreće se u rasponu od 113 do 270 m2.

Na krovnoj etaži nalazi se penthouse stan sa izlaskom na terasu sa zelenilom i pogledom na Košutnjak i Hipodrom. S druge strane, stanovi u prizemlju (S8, S9 i S10) imaju poseban kvalitet – izlazak na zadnje dvorište sa travnjakom. Na svakoj od tri etaže nalaze se po tri stana. Bočni stanovi imaju dvostranu, a stanovi u središnu jednostranu orijentaciju. Geometrija stanova je nepravilna.

Svi stanovi imaju naglašenu ulaznu zonu s pratećim toaletom – što ukazuje na reprezentativan karakter prostora. Specifično je i to da se u stanove ulazi bočno. Kružna veza u stanovima se podrazumeva i ona može biti oko kuhinjskog ostrva, trpezarijskog stola ili oko nekog građevinskog elementa. Cilj kružne veze jeste povezivanje različitih funkcionalnih zona u odnosu na smer ulaznog kretanja.

Zona dnevnih aktivnosti nadovezuje se na ulaznu zonu; Foto: Relja Ivanić

Stanovi otvorenog plana

Podeljenost prostora na zone zajedničkih i individualnih aktivnosti je naglašena. Zona dnevnih aktivnosti nadovezuje se na ulaznu zonu. Po pravilu, zona zajedničkih aktivnosti je mono-prostor koji se sastoji od kuhinje, trpezarije i dnevnog boravka organizovanih u sistemu otvorenog plana. U kombinaciji sa kružnom vezom i fleksibilnim pregradama u rezultatu se dobija karakter polivalentnosti. .

Kuhinje su dvodelne i sastoje se od linijskih elemenata i kuhinjskog ostrva. Kuhinje jesu prostrane, ali nemaju ostavu. One više služe za pokazivanje, a manje za kuvanje. Pozitivno je to što svaki stan ima dva ili tri centra okupljanja u zajedničkoj zoni aktivnosti.

Zona individualnih sadržaja i aktivnosti organizovana je u svim stanovima po istom šablonu. Do spavaće sobe dolazi se preko hodnika-garderobera. Skoro svaka spavaća soba ima svoje zasebno kupatilo – što ukazuje na viši stambeni standard. Ugradni elementi nameštaja od drveta rustične strukture svakom stanu daju naglašeni autorski pečat.

Stanovi se zagrevaju sistemom podnog grejanja, dok se preko leta za prijatnu atmosferu brine plafonsko hlađenje.

Sistem konstrukcija zgrade je kombinovan. Sastoji se od spoljnih armirano-betonskih zidova debljine 20 cm, unutrašnjih zidova debljine 20 cm, armirano-betonskih stubova 70 x 22 cm i čelično-betonskih stubova (TR 159/6.3+MB 30).

Međuspratne ploče su armirano-betonske, debljine 24 cm i napregnute u oba pravca. Slobodna ivica je ojačana pločastim prevojem debljine 32 cm. Zidovi između stanova su armirano-betonski, debljine 20 cm. To omogućava daleko veću zvučnu izolaciju na poziciji stan-stan od preporučenog minimuma od 52 decibela.

Od čega je napravljena

Za unutrašnje pregrade u stanovima korišćen je Zorka Opeka Klima blok 12, obostrano malterisan. Za malterisanje unutrašnjih zidova korišćen je mašinski gipsani malter Knauf MP 75 (debljine od 10 do 15 mm). Za instalacione šahtove korišćen je Zorka Opeka Klima blok 25, malterisan sa jedne strane.

Poseban ugođaj boravka u kupatilu, toaletu i zajedničkim prostorijama pružaju zidne obloge od italijanskog mermera. U pitanju je Arabescato Orobico Dark Satin upečatljive strukture i visokog sjaja. Primena ovog materijala prostoru daje prepoznatljivu crtu oštrine i ozbiljnosti. U mokrim čvorovima nalaze se savremeno dizajnirane slavine i sanitarije poznatih marki Chira, Kaldewei i Hansgrohe.

Glavni izvor energije za grejanje i hlađenje su dve toplotne pumpe zemlja-voda koje koriste podzemne sonde ukupne dužine 1.800 metara.

Grejanje u stambenim jedinicama rešeno je pomoću REHAU sistema podnog grejanja i sušača u kupatilu. Hlađenje prostorija rešeno je pomoću UNIVERSA plafonskog sistema i FCU jedinica – što nije uobičajena praksa na tržištu premijum nekretnina u Beogradu. Plafonsko hlađenje postavljeno je ispod maltera. S druge strane, podne obloge su od prirodnog drveta vrhunskog kvaliteta.

U zajedničkim prostorijama objekta, kao i u ostavama stanova ugrađena su KORADO grejna tela. Glavni izvor energije za grejanje i hlađenje su dve toplotne pumpe zemlja-voda (AERMEC WRL 180) koje koriste podzemne sonde ukupne dužine 1.800 metara.

Jugo-istočnu i severo-zapadnu fasadu objekta čini obloga od sibirskog ariša. Severo-istočna fasada obložena je kortenom i sibirskim arišom. Sve obloge nalaze se na sistemskom aluminijumskom sistemu ili kombinaciji drvenih i čeličnih plastificiranih nosača. Na jugo-zapadnoj fasadi celom dužinom se nalazi terasa čiju konstrukciju čine AB ploče i AB zidna platna. Ovi elementi su izvedeni kao natur beton.

Parkiranje u najnižoj etaži; Foto: Relja Ivanić

Trajni kvalitet

Kao što svi dobro znamo, zgrada je nešto što se započne, a ne nešto što se završi. Nakon par decenija, cena održavanja objekata premašuje cenu izgradnje. Međutim, sve češće u Beogradu susrećemo i viđamo zgrade u novogradnji koji su nove jedino prvih par godina korišćenja, nakon čega nepovratno gube svoj prividni sjaj. U jednom takvom haosu, ova zgrada pruža drugačiji koncept – koncept kvaliteta koji traje.

Vabi-sabi je specifičan koncept estetike koji nam pomaže da vidimo lepotu  u nesavršenosti, da cenimo jednostavnost i prihvatamo prolaznu prirodu stvari. Stambena zgrada u Puškinovoj ulici arhitekte Stanislava Fijale ponosno prkosi sveopštem kiču i trendu kratkoročne lepote. Možda jedina te vrste, ova stambena zgrada u elitnom delu Beograda projektovana je tako da lepo stari. Nadamo se da će neke od budućih generacija Beograđana imati priliku da se uvere da li je poznati češki arhitekta uspeo u ostvarivanju svojih namera.

Grafičke podloge:

Fotoalbum:

Puškinova Residence na Senjaku; Foto: Relja Ivanić
Puškinova Residence na Senjaku; Foto: Relja Ivanić
Ulaz u objekat; Foto: Relja Ivanić
Ulaz u objekat; Foto: Relja Ivanić
Parkiranje u prizemlju; Foto: Relja Ivanić
Parkiranje u prizemlju; Foto: Relja Ivanić
Puškinova Residence u smiraj dana; Foto: Relja Ivanić
Puškinova Residence u smiraj dana; Foto: Relja Ivanić

Faktografija:

 • objekat: Puškinova Residence
 • mesto: Senjak (Beograd)
 • autor: Stanislav Fiala (FIALA + NĚMEC)
 • tipologija: Stambena zgrada
 • izvođač: HINTON
 • realizacija: 2017.
 • investitor: SEBRE
 • fotografija: Relja Ivanić

 

Kada ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

20 komentara

 1. Milan

  Kod nas bi stvarno više pažnje da se posveti tome da zgrade lepo stare jer je činjenica da se objekti ovde neće održavati kako treba.

  1. Dragan Marković

   Održavanje zgrada jeste jedna važna, a nepravedno zapostavljena tema.

 2. miki

  jedna reč – genijalno! bez teksta sam!

   1. Zoran

    ^ Ja se ne slazem. Sta da vam kazem, jednostavno tako je.

 3. Vladežda

  Kad je već ovako ružna, barem da lepo stari..

  1. Zoran

   hahahaha, da – upravo to!!!!

 4. Vladan

  Kako je sve lepo u prici i na slikama, medjutim uzivo je to druga prica. Ova zgrada mi je u komsiluku i beton je tamno sive boje u kombinaciji sa zardjalom armaturom koja je zabodena na sve strane pa to izgleda tako jezivo i sirovo da nikad ne bih pozeleo da mi deca odrastaju u takvom ambijentu. Dokaz za to je da su za cetiri godine prodali samo dva stana pa sad eto, kao cekali smo da ostari…od samog starta je takva zgrada samo sto niko ne kupuje stanove.

  1. Mirko

   Kvadrat stana košta 5.000 eura. Možda je to razlog zašto svi stanovi još uvek nisu prodati.

  2. Саша

   Никада не бих купио стан у згради са знатним површинама у голом бетону и кортену јер подсећа на недовршени индустријски објекат, без топлине и завршне, украсне обраде. Додуше, има оних које баш то привлачи.

 5. Boban

  Zgrada lepo stari jer od prvog dana izgleda kao da je već stara. Tekst je, normalno, nafilovan, kao i svi tekstovi ovog autora. Puno žestokih fraza, „teških“ reči, ali realno ovaj objekat je smešan. Izgleda kao poluzavršena baraka, ne znam šta je luksuzno u natur betonu. Možda bi se i našao određeni deo tržišta kojem bi ovako nešto bilo interesantno, ali ne po ovoj ceni sigurno.

  1. Dragan Marković

   Naravno. Preferencije su različite. No, da li ste imali prilike da posetite objekat i vidite kako on izgleda?

   1. Boban

    Nažalost, nisam, ali fotografije su, kao i uvek kod Vas na sajtu, odlične, i zaista mislim da se dosta toga može već na njima zaključiti.

  2. maja

   …meni ne smeta beton kao materijal, problem su ovde „svi parametri na granici gornjih maksimuma“, zapravo – rekla bih da su iznad maksimuma? nigde ni drvceta, neki jadan travnjak na ploči iznad parkinga, to nije luksuz..

   1. maja

    ..mislim, naravno, na urbanističke parametre, koji su nategnuti do pucanja

    1. Boban

     …to je (nažalost) osnovno polazište današnje stanogradnje…

 6. Zoran

  Ovaj objekat bi jedino mogao da bude privlacan estetski da je ukopan i ulegao u neku brdsko- planinsku morfologiju..
  tada bi to bio bingo za sve, a niko s losim komentarom, garantujem.
  nazalost, ovako je poprilican promasaj, prvenstveno investitora.
  -sam je sebi jamu iskopao, ali na pogresnom mestu.
  …vise srece drugi put, tj -pamet u glavu s izborom lokacije ili s izborom funkcije onog sto se gradi.

 7. Zagorka Andjelkovic

  Udobnost sa svim elementima suvremenog dizajna, čestitam! Moja primjedba na lokaciju Puskinova ulica je na Topciderskom brdu. Senjak se prostire ispod Temisvarske ulice padina prema Mostarskoj petlji.

  1. Gospodin Provincija

   Ali, na Google Maps izlazi da je Puškinova ulica na Senjaku 😀 😀

 8. Stefan

  Ovo je umetnički objekat i potpuno je u redu da ga ljudi ne razumeju, verovatno ga i dobar deo arhitekata ne shvata. Razlog zašto se sporo prodaju stanovi (ostala još 2 najmanja) je najverovatnije sociološke prirode. Veliki deo bogatih ljudi za koje se projektuju ovakvi objekti su u najvećoj meri stekli ekonomsko bogatstvo 90. godina i kao takvi nisu prosvećeni i ne treba im umetnički objekat nego se oduševljavaju kičem(bez ikakve vrednosti) za koji daju istu količinu novca kao što bi dali i za stan u ovom objektu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *