Predlozi za novogodišnje poklone iz domaće radinosti; Foto: Annie Spratt
Aktuelno, Izdvojeno

Šta pokloniti arhitekti za Novu godinu: 14 predloga za 2022. godinu

Talentovani domaći preduzetnici prave sjajne proizvode koji su idealni za novogodišnje poklone. Oni će vam ukrasiti dom, ugrejati noge a neki od njih će nas podsetiti i na to šta je zaista u životu bitno.

Zar je već kraj godine? Vreme je za sumiranje utisaka ali i za poklanjanje. Zato je sada pravi trenutak za naš tradicionalni, šesti put zaredom, spisak predloga šta pokloniti arhitekti za Novu godinu.

Sve predlozi su iz domaće radinosti jer je važno podržati domaće autore i preduzetnike kojih nema u tržnim šoping centrima već svoje proizvode prodaju onlajn. Znamo da je svaki preporučen komad urađen pažljivo, sa mnogo truda i pre svega ljubavi.

Krećemo redom!

1. Joska hand made: porcelanski ukrasi

Talentovana Jovana Radenković pravi neodoljive ručno rađene i oslikane ukrase za jelku. Ukrasi su izrađeni od porcelana, a oslikani zlatni detalji su od 24 karatnog zlata za keramiku. U jednom setu se nalaze tri ukrasa različitog oblika.

Cena jednog seta 3.200 dinara, kontakt 
Joska hand made, porcelanski ukrasi

2. Manonija: odmor je otpor

Ova grafika će vas podsećati tokom cele godine zašto je bitno imati odmor, pogotovo ako bude visila u nekom kancelarijskom prostoru. Print je dimenzija A3 formata i isporučuje se u tubi i bez rama.

Nama se poruka veoma dopala. A kada smo već kod odmora, vreme je za pauzu u čemu će nam pomoći sledeći predlog za novogodišnje poklone.

Cena: 2.000 dinara, kontakt

 

Manonija,  digitalni print

3. Made of dust ceramics: Tanjir i šoljica

Kreativna Jelena Vučićević ručno pravi ove neodoljive tanjire i šoljice. Terrazzo tanjiri su napravljeni od gline tehnikom oblikovanja iz ploča i organskog su oblika. Prečnika su 23 cm, a u kombinaciji krem-beton siva-crna glina. Što je vrlo bitno, perivi su u mašini za pranje sudova.

Šoljice sa tacnom “Pure” su izrađene su od krem tačkaste gline i glazirane sjajnom transparentnom glazurom. Zapremina šoljice je 100 ml.

Ovaj predlog je idealan za kafu tokom pauze na poslu.

Cena tanjira 2.700 dinara, cena šolje sa tacnom 2.900 dinara, kontakt

Made of dust ceramics, Tanjir i šoljica

4. Ana Jakić Jevtović: keramička skulptura

Ana izrađuje unikatne predmete od keramike kao što je i ovaj komad „Couple„. Ptičice su izvedene od keramike kamenina, patiniranog mesinga i drveta. Dimenzije su varijabilne, a ovaj romantičan par je 16 x 25, i visine 27 centimetara.

Cena: 18.000 dinara , kontakt

Ana Jakić Jevtović, keramička skulptura Couple

5. Jo mirror: boho ogledalo

Jo mirror su unikatna, ručno pravljena ogledala od prirodnih materijala, tačnije od rafije. Ogledalo biti u kombinaciji sa drvenim perlicama i u različitim prečnicima: od 50, 60 ili 70 centimetara.

cena: od 2.100 do 3.100 dinara, kontakt

Jo mirror, boho ogledalo

6. Neon ing: svetleći natpis

Želite da pošaljete upečatljivu poruku u punom sjaju?! Ova neonska svetla izrađuju se po meri sa natpisima i bojama koje vi odaberete. Mi smo odabrali parolu za 2022. godinu koja nas podseća na to šta je zaista važno u životu.

Natpis „Ljubav“ je dimenzija je 84 x 38 centimetra, a podloga za neon je akril od 8 mm debljine. Svetli crvenom bojom, a napajanje je na 12v, jačina svetla 60W.

cena: 18.500 dinara kontakt

Neon ing, svetleći natpis

7. Lori Camicie: bela košulja sa grafikom

Bela košulja je obavezna u svakom ormanu, a zašto onda ne bi bila unikatna od domaćeg proizvođača?

Lorena je devetogodišnja devojčica iz Novog Sada koja je svojom kreativnošću inspirisala roditelje da pokrenu porodični posao. Lorenini crteži oživljavaju na platnu košulja, a sve se proizvodi u Srbiji. Košulje su napravljene od materijala visokog kvaliteta i svaka ima zanimljiv print.

Cena: 4.790 dinara, kontakt
Lori Camicie, bela košulja sa grafikom

8. Stone Age: kamenčići od vune

Tijana Marjanović ručno izrađuje svaki kamenčić tradicionalnom i pomalo zaboravljenom metodom rada sa vunom – pustovanjem. Za svaki kamen potrebno je 30 do 40 minuta rada, a onda se oni spajaju u tepih.

Kamenčići se izrađuju od merino vune: najkvalitetnije i najmekše vune koja se dobija od merino ovaca, koje se šišaju jednom godišnje. Inače, Šišanje ovaca je normalna i redovna pojava koja čini da ovce ostanu zdrave.

Staze i tepisi se pakuju u kartonsku tubu sa drvenim poklopcem – ekološki nema šta.

cena: 56.000 dinara, kontakt

Stone Age, Moss Green Pebbles tepih prečnika 100 cm

9. Areve: pidžama

Blossom je pidžama za ljubitelje cveća, proleća i dobrog plesa. Veoma je lagana, prozračna i izuzetno udobna za spavanje. Sašivena je od saten svile, koji ima sve fizičke osobine prave svile.

Cena 4.900 dinara, kontakt

Areve, pidžama

10. Konkretno: ukrasi od betona

Šta je bolje za arhitekte i građevince od ukrasa za jelku od betona? Debljine su samo 4 mm i, prkoseći građevinskim tehnološkim procesima, tako lagano lelujaju na grani novogodišnje jelke.

U ponudi su četiri kombinacije boja u terrazzo koloritu, u setovima od pet komada različitih oblika, upakovanih zasebno u kutijice. Ukrasi su veličine okvirno 5cm.

Cena: set od 5 ukrasa 1.200 dinara, kontakt

Konkretno, ukrasi za jelku od betona

11. Ketz: prsten

Još jedan ekološki predlog: nakit od recikliranih materijala pravi Aleksandra Ketz. U pitanju je ručni rad prelepih pastelnih tonova i geometrične forme koje arhitekte obožavaju.

Cena 2.000 dinara, kontakt
Ketz, prsten

12. Jugodiskać: retro čarape

Kampanjom prodaje unikatnih, dizajniranih čarapa fiktivne jugoslovenske kompanije Yugodiskać, studenti FDU okupljeni oko kreativne grupe Pointless Films prikupljaju novac za postprodukcjiu svojih novih filmova Sunce nikad više i Autoput. Kreativna grupa Pointless Films je već ranije imala slične akcije kako bi prikupili novac za snimanje filma Sunce nikad više prodajom Pointless Bašti samoodrživih ekosistema u teglicama.

Za sada, u ponudi su tri modela sportskih pamučnih čarapa: Klasik, Kasno je i Euforija.

cena: 749 dinara (paket sva tri para čarapa: 1.899), kontakt

Jugodiskać: čarape

13. Lokna Store: sapun za psa

Dolazak hladnih dana obično znači da krzno i koža naših ljubimaca postaju suvlji. TOTO prirodni penušavi sapun za pse od ekstra-devičansko maslinovog ulja obnavlja kožu pasa, umanjuje svrab i održava njenu prirodnu hidrantnost.

Ovaj sapun je pogodan je za često kupanje. Mešavina prirodnih etarskih ulja deluje i kao blagi repelent protiv buva i krpelja. Nek vam ljubimac miriše za praznike!

cena: 600 dinara, kontakt

Lokna store, sapun za psa

14. Almost Original: majica Almost Dog

Almost Original je domaći brend koji je osmislio dizajner Miroslav Vujović Graforidža, arhitekta po profesiji, koji je osmislio i logo portala Gradnja.rs.

Kako kaže Graforidža, pošto je već malo u godinama kada ga pamćenje slabije služi, sve likove je nacrtao prema (lošem) sećanju, što je na kraju ispalo i dobro jer se niko neće buniti. Ukoliko vam se učinilo da likovi podsećaju na neke postojeće, znajte da je do vas, jer ne podsećaju. Oni imaju svoje lične karaktere – i kako da vam se takvi ne dopadnu?

Cena: 1.890 dinara; kontakt

Almost Original: majica Almost Dog

Bonus: kako upakovati novogodišnje poklone

Dvoje arhitekata iz Novog Sada pokrenuli su kreativni atelje Papir i Makaze. Oni su i ove godine spremili stikere za novogodišnje praznike koji su savršeni za pakovanje poklona. Nalepnice su prečnika 4 cm, a na jednom listu se nalaze 9 stikera.

Cena: 200 dinara, kontakt

Papir i Makaze, stikeri

Pogledajte sve naše dosadašnje predloge:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

2 komentara

  1. Dule

    Da il je arhitekta reč ženskog roda? Na ovoj listi vidim samo spisak stvari prilagođenih ženama. Planirao sam nešto bratu arhitekti da poklonim.

    1. Sonja Brstina

      Muškarci isto nose majice, oblače čarape ili kite jelku… Srećni praznici vama i vašem bratu

Ostavite odgovor

Obavezna polja *