Methanscraper je zapravo prerađivač otpada u neboderu
Konkursi

Naš arhitekta pobedio na međunarodnom takmičenju za neboder budućnosti

Arhitekta Marko Dragićević osvojio je prvo mesto na eVolo Skyscraper takmičenju za 2019. godinu s projektom vertikalne deponije u Beogradu koja od prerađenog otpada proizvodi struju.

Američki eVolo magazin objavio je rezultate ovogodišnjeg Skyscraper takmičenja za nebodere budućnosti koji već 14. godinu zaredom traga za vizionarskim idejama visokih zgrada koje kroz inovativno korišćenje tehnologije, materijala, estetike i prostorne organizacije, pomeraju granice našeg shvatanja vertikalne arhitekture i njenog uticaja na prirodu i okolinu.

Ove godine pristiglo je 478 radova, dodeljeno je tri nagrade i 27 priznanja, a u ovoj oštroj konkurenciji prvu nagradu odneo je naš arhitekta Marko Dragićević za projektat Methanscraper – nebodera u Beogradu koji služi prerađuje otpad i od sakuljenog metana proizvodi energiju!

Od organskog otpada dobija se metan koji se potom pretvara u električnu energiju.

Ova vertikalna deponija služu za preradu velike količine otpada, i nudi rešenje za manjak prirodnih resursa i prostora.

Nova struktura nastala na levoj obali Dunava ima za cilj uspostavljanje balansa u kontekstu ekologije i društvenih nejednakosti kroz formiranje novog gradskog kvarta – Distrikta 3. Ova vertikalna deponija služe za preradu velike količine otpada, i nudi rešenje za manjak prirodnih resursa i iskoristivog prostora.

Po prvi put u ljudskoj istoriji, više od polovine svetske populacije živi u gradovima i urbanim područjima, što je uzrokovano između ostalog i rastom populacije. Ovo konstantno povećanje je imalo veliki uticaj na urbana staništa, prirodna okruženja, ali i na ekspanziju industrije.

Kako populacija u gradu raste, tako raste i potreba za resursima. Dokazano je da osoba koja živi u gradu može proizvesti i do četiri puta više otpada od osobe koja živi na selu. Otpad se odvodi do gradskih deponija, a pošto se on ne prerađuje, ne samo da zagađujemo zemlju, vazduh i podzemne vode, već time ujedno i bacamo veliku količinu upotrebljive materije. Osim materijala koji se mogu reciklirati, može se iskoristiti i metan koji nastaje tokom razgradnje organskog otpada za proizvodnju električne energije. Projekat Methanscraper Marka Dragićevića radi upravo to – on menja model tipične deponije u vertikalnu infrastrukturu koja prerađuje otpad!

Sistem kapsula

Kule su bazirane na modulima, a svaki toranj se sastoji od kapsula za otpad koje su pričvršćene za betonsko jezgro. Sistem funkcioniše tako što se gradski otpad prvo isporučuje u postrojenje za sortiranje, gde se razvrstava prema tipu (staklo, plastika, organski materijal, papir, drvo, metal), nakon čega se šalje na privremenu deponiju. Otpad koji se može reciklirati odvodi se u postrojenje za reciklažu, a organske materije, kao što su drvo i papir, sakupljaju se i odlažu u modularne otpadne kapsule. Svaka kapsula je opremljena inhalatorom i cevovodom koji se povezuje sa rezervoarom za metan, a kada organska materija počne da truli, metan proizveden procesom se izvlači iz svake kapsule i kasnije transformiše u električnu energiju. Kada se materija u kapsuli potpuno razgradi, kapsula se može izvaditi, očistiti i ponovo napuniti.

Ova vrsta vertikalne deponije ne samo da u velikoj meri smanjuje negativan uticaj na vazduh i zemlju (budući da ne emituje toksične gasove i sprečava kontakt otpada s vazduhom i zemljom), takođe drastično smanjuje veličinu prostora potrebnog za skladištenje otpada.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *