Render IT parka; Foto: Berga & Gonzalez architects
Novi objekti

IT park Mihajlo Pupin gradiće se kod kineskog mosta

Rani javni uvid za srpsko-kineski industrijski park odražaće se do 7. jula.

Srpsko-kineski industrijski park Mihajlo Pupin, koji bi trebalo da se gradi na teritoriji beogradske opštine Palilula, planiran je na površini od 483,5 ha. Ta površina raspoređena je sa obe strane Severne tangente, prilazne saobraćajnice Pupinovom mostu sa banatske strane.

Prema elabratu Prostornog plana, koji je izradio Centar za planiranje urbanog razvoja, lokacija budućeg industrijskog parka biće smeštena u severozapadnom delu Beograda, na levoj obali Dunava, gde će pored njega biti izgrađeni brojni komercijalni sadržaji u skladu sa strateškim planovima urbanog razvoja Beograda, saznaje eKapija.

Tri zone

Celokupna teritorija koja je obuhvaćenja prostornim planom namenjena je kao građevinsko zemljište na kome će u industrijski park Mihajlo Pupin biti podeljen na tri zone: Internacionalni komercijalni centar, Industrijski park kao i High-tech park.

Prva zona Internacionalni komercijalni centar predviđena je da bude multifunkcionalan kompleks u okviru koga će se naći berza za razmenu robe, logistički i skladištni centri, restorani i šoping centar, maloprodajne prodavnice.

Zona Industrijski park zauzimaće najvću površinu u čitavom kompleksu. Na ovom mestu predviđena je izgradnja proizvodnih pogona, skladišta, poslovnih i stambenih zgrada kao i zgrada za upravljanje Parkom.

Poslednja, High-tech zona, predviđena je za izgradnju zgrada namenjenih razvoju visokih tehnologija, administrativno-poslovnih centara, kao i stambenog prostora.

Prostor pripada katastarskoj opštini Kovilovo

Tri faze izgradnje

Srpsko-kineski industrijski park biće izgrađen u tri faze. Prva faza predstavlja incijaciju projekta, druga obuhvata samo građenje čitavog kompleksa, dok treća faza predstavlja širenje i dalji razvoj Parka.

Prema Elaboratu prostornog plana, na budućem kompleksu investitori će se pridržavati određenih principa dizajna zgrada koji podrazumevaju da budući objekti treba da prate karakteristike lokalne arhitekture i da zadovolje kriterijume ekonomičnosti i praktičnosti prilagođenih čoveku.

Naručilac izrade Elaborata za Prostorni plan Srpsko-kineskog industrijskog parka je Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj, dok je nosilac izrade plana Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Prema dosadašnjim najavama, ukupno će u ovaj projekat biti investirano 247 miliona evra, gde bi trebalo da se zaposli oko 15.000 ljudi.

Rani javni uvid do 7. jula

Rani javni uvid održaće se od 15 dana od 23. juna do 07. jula 2021. godine, na zvaničnim internet stranicama ministarstva nadležnog za poslove prostornog planiranja i grada Beograda, odnosno u zgradi Gradske uprave grada Beograda.

Svu dokumentaciju preuzmite ovde.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

 1. Dragan Markovich

  Koja će to IT ekipa pristati da se preseli među kukuruze?

  Nisu li Tehnološki park Inđija i Tehnološki park Zvezdara polu aktivni jer su daleko od grada i gradskog centra ? ?

  Druga, dosta realnija opcija, jeste izgradnja co-working i co-living prostora u susedstvima koji u proceu džentrifikacije – na široj teritoriji gradskog centra.

  Na primer, Donji Dorćol je idealno mesto za to.

  Imamo jednog zainteresovanog investitora iz Nemačke koji je želi da uloži u objekat takvog tipa.

  Zgrada treba da zadovolji sledeće karakteristike.
  – Poršina oko 1.000 m2
  – Rezidencijalni objekat (Ukoliko imamo bolji predlog onda može i komercijalna kao što smo razgovarali)
  – Važno! Da se objekat nalazi u nekoj hipster ili hipi zoni, sa barovima i restoranima
  – Važno! Da je gradski prevoz odlican u okolini. (Da se eliminiše potreba za kolima), bicikla su veliki plus
  – Da je objekat vec postojeci i da nije potrebno ulagati mnogo da se renovira. (Enterijer se radi from scratch)
  – Da se u objekat relativno brzo može useliti (što se nadovezuje na stavku iznad)
  – Objekat bi se rentirao na 5-10 godina (uz mogućnost kupovine ukoliko se proof of concept pokaze odličnim)
  – Prizemlje (plus galerija ili sprat) co-working, ostatak shared apartments. 4-5 osoba
  – Postoji mogućnost partnerstva sa firmama koje već rade co-liing na primer (Možda nova iskra)

  Naš kolega Marko Lukić nas je kontaktirao sa ovim predlogom.
  Investitor stoji iza projekta: https://quarters.com/

  Ako je neko iz Centara za planiranje urbanog razvoja i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture ili neke druge institucije zainteresovan za projekat ovog tipa, može mi pisati na [email protected]

  Nama jedan takav projekat deluje jako interesantno.

  Postoji mogućnost i da se napravi novi objekat po principu Shell & Core koji bi zadovolji tražene karakteristike lokacije, kvadrature i organizacije.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *