Stari crepovi dobili su nov život; Foto: Tejas Shah
Svetski projekti

Krovni pokrivač na fasadi? Kako su reciklirani crepovi dekorisali zgradu

Ponovno korišćenje glinenog crepa dalo je ovom stambenom objektu poseban izgled.

Indijska arhitektonska firma Manoj Patel napravila je iskorak u izgledu lokalnog stambenog objekta koristeći se tradicionalnim glinenim grebenim crepom, odnosno žljebnjakom, ali na pomalo neobičan način.

Minimalistički dizajn objekta razigran je volumenima čija je završna obrada izvedena od cikcak glinenih ploča, kombinovanih u poprečnom slogu. Naravno, korišćenje glinenog crepa nije nimalo čudno jer je on i u Indiji tradicionalni građevinski materijal. Međutim, ono što je pak poseban kuriozitet jeste što je 40 posto crepova iskorišćenih na fasadi reciklirano! Stari crepovi dobili su nov život.

Na fasadi je ugrađeno 40 posto recikliranih crepova. Stari crepovi dobili su nov život!

Tako je dobijena fasada koja je sve samo neobična, a opet je u isto vreme tradicionalna jer je korišćen materijal kojeg svi dobro znaju.

Igra volumena, njihovih boja i tekstura prati i organizovanje prostora u unutrašnjosti, koja sadrži mnogobrojne funkcije. Objekat je organizovan kroz različite nivoe, a svaki od njih ima i terasu, piše Designboom.

Prirodna ventilacija

Praznine između volumena stvaraju vazdušne koridore, koji pored unakrsno postavljenih otvora u svakom prostoru, pružaju dobru prirodnu ventilaciju.

S obzirom na to da je na zapadnoj strani izbegnuta primena većih otvora, dobijena je velika površina koja se mogla obložiti glinenim crepom, što je objektu pružilo bogat teksturirani izgled.

Krajevi crepa odrezani su kako bi se stvorio jedinstven izgled svakog komada, jer su neki crepovi bilo oštećeni.

Kao što smo već napomenuli, 40 posto crepova ugrađenih na fasada su reciklirani. Krajevi crepa odrezani su kako bi se stvorio jedinstven izgled svakog komada, s obzirom na to da je deo recikliranog crepa bio oštećen. Na ovaj način arhitekte su primenile krovni materijal pri oblikovanju fasade na ekonomičan, a ujedno i atraktivan način. Takođe, lokalne zanatlije su imale posla oko proizvodnje novog crepa, ali i sređivanja starog.

Foto: Tejas Shah

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *