The Wave je stambeni kompleks podignut u obliku velikih talasa čija fasada se tokom večernjih sati ogleda u vodi što dodatno pojačava spektakularan efekat.

Gradnja stambenog kompleksa The Wave (Talas) počela je sada već davne 2006. godine, ali je zbog velike ekonomske krize bila privremeno obustavljena. Počevši od ovog leta, stanovnici primorskog grada Vejle konačno mogu da uživaju u ovom neobičnom arhitektonskom prizoru.

Stambeni kompleks od 14.000 kvadrata potpisuje studio Henning Larsen Architects, a projektanti su inspiraciju za dizajn ovog kompleksnog projekta našli u njegovoj prirodnoj okolini. Naime, gradić Vejle nalazi se u  središnjem delu danskog poluostrva Jiland, u dolini istoimenog zaliva, a okružuju ga brojna brda. Samim tim, ne treba ni da čudi što su zgrade The Wave podignute u obliku velikih talasa, a posebno je interesantno što se tokom večernjih sati njihova bela fasada ogleda u vodi, što daje izuzetan efekat.

Kako piše Design Boom, nakon ponovnog pokretanja izgradnje u 2015. godini, preostale tri kule su konačno završene, čime je originalna vizija arhitekata konačno ispunjena.

Soren Ollgaard, direktor i partner u kompaniji Henning Larsen izjavio je da su Talas osmislili kao upečatljiv reper na horizontu Vejla, koji odražava okolinu „spajajući savremen dizajn sa snažnim osećajem lokalnog identiteta“.

Pogledajte još nekoliko slika ovog neobičnog stambenog kompleksa:

Fotografije: Jacob Due

Kad ste već ovde…