Građevinarstvo

Fasada koja se kreće pri promeni temperature i nivoa osvetljenja

Ekološki svesna zgrada novog fakulteta u danskom gradu Kolding potpuno se prilagođava vremenskim uslovima. 

Biro Henning Larsen Architects, koji potpisuje projekat ovog objekta trougaone osnove, imao je za cilj da osmisli novu zgradu fakulteta koja će pritom zadovoljiti stroge energetske građevinske propise Danske donete 2015. godine. Trougaona forma ponavlja se i na fasade, gde 1.600 trougaonih panela od perforiranog metala štite zgradu poput suncobrana, a ujedno i daju zanimljiv estetski momenat objektu.

Dinamicna fasada 01

Senzori za toplotu i količinu svetlosti, postavljeni u više nivoa oko čitave zgrade, omogućavaju da se fasadni paneli, u zavisnosti od potrebe, otvore do pola ili potpuno. Čak i kada su zatrvoreni, kružni otvori na njima kontrolišu količinu svetlosti i toplote koja ulazi u prostorije, piše ArchDaily.

Dinamicna fasada 02

Dinamicna fasada 03

Tokom daljeg dizajna, ispostavilo se da je trougaoni oblik osnove odličan za stvaranje zanimljivog enterijera. Zato centralni prostori objekta, poput atrijuma i amfiteatra, imaju trougaonu osnovu.

Dinamicna fasada 04

Dinamicna fasada 05

Implementacijom efikasnih i inteligentnih sistema, postignuta je veća održivost objekta, koji za razliku od sličnih zgrada ima potrebu za 50% manje količine energije.

Foto: Martin Schubert, Jõrgen Weber, Jens Lindhe

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *