Izdvojeno, Izvođenje

Fabricator je robot-zidar koji ima sposobnost učenja na gradilištu

Arhitekti i robotičari iz Ciriha napravili su robota koji ne samo da zna da zida opekom već i da se sam snađe na novom gradilištu.

Prema rečima Matijasa Kolera, naučnika s Švajcarskog insituta za tehnologiju, In-situ Fabricator je prvi robot koji može da gradi po nestandarnim rešenjima, što znači da može da se prilagodi i adaptira svakom gradilištu bez posebnog programiranja.

fabricator-zidar-2

Prema pisanju Inhabitata, Ovi roboti su mašine dizajnirane tako da se mogu masovno proizvoditi po razumnoj ceni, što znači da se može očekivati njihova široka upotreba. Tim iz Ciriha dizajnirao je Fabricatora po uzoru na brontosaurusa: robot se sastoji od mobilne baze oko koje se kreće mehanička ruka dok senzori u saradnji s ugrađenim procesorima kreiraju 3D mapu gradilišta. Robot je veoma mobilan tako da se može kretati po gradilištu u zavisnosti od potreba.

Roboti će sarađivati s ljudima kako bi se iskoristili najbolji potencijali od obe vrste.

– tvrdi Matijas Koler.

Međutim, postavlja se pitanje jesmo li na putu da radnu snagu u potpunosti zamene roboti. Tim iz Ciriha tvdi da će za deset godina na gradilištu biti potpuno normalno videti kako robot zida zgradu ali da oni nikada neće u potpunosti zameniti radnu snagu. Roboti će zapravo sarađivati s ljudima kako bi se iskoristili najbolji potencijali od obe vrste, tvrdi Matijas Koler.

Da li će ovi roboti-zidari biti korisna alatka ili opasan konkurent ljudima ostaje da se vidi.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *