Arhitektura

Ugaoni stakleni paneli koji se otvaraju „bez ostatka“

Jedan od najpopularnijih ciljeva moderne arhitekture da se unutrašnjost u što većoj meri poveže sa okruženjem, pomoću novih, pomerljivih staklenih panela moguće je ostvariti više nego ikada.

U današnjem svetu arhitekture, mnogobrojne kuće koje poseduju staklene fasade u svom dizajnu, uglavnom omogućavaju da se delovi istih klizno pomere ili podignu sa strane, ali ne i da u potpunosti nestanu iz vidnog prostora. Ipak, proizvođač vrata i prozora Vitrocsa, predstavio je nedavno svoju novu ideju o potpunom uklanjanju staklenih zidova i to ćak kod fasade ugaone forme.

Turnable sistem 01

Novi sistem firme Vitrocsa, Turnable, koji u osnovi ima princip klasičnih kliznih vrata, odlazi korak dalje omogućavajući panelima da na uglovima „skrenu“ i odu u drugom pravcu. Na kraju paneli se pakuju u najblizem zidu, piše Archdaily.

Turnable sistem 02

Svaki panel kreće se pojedinačno, usmeren ka krajnem cilju, odnosno džepovima u fiksnom zidu.

Turnable sistem 03

„Paneli mogu slobodno da klize oko bilo kog broja uglova, omogućavajući arhitektama da dizajniraju prostrane staklene površine.“, objasnili su predstavnici firme Vitrocsa.

Turnable sistem 04

Preko novog Turnable sistema, unutrašnjost i spoljašnji svet odvojeni su sa samo 10 milimetara stakla, koje se može po želji ukloniti lako kao nikada pre.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *