Arhitektura, Izdvojeno

Tri vizije budućnosti aerodroma Heathrow

Boris Johnson, gradonačelnik Londona predstavio je rešenja kako od aerodroma Heathrow napraviti grad Heathrow koji bi zaposlio 90.000 ljudi.

Tri vizije budućnosti poznatog londonskog aerodroma nemaju za cilj samo povećanje transportnog kapaciteta Hearthrowa već i kvalitet života u i oko postojećeg aerodroma.

Pristigla su rešenja od biroa Rick Mather Architects, Hawkins\BrownMaccreanor Lavington i ona se naravno potpuno međusobno razlikuju ali svaka od njih na svoj način daje rešenje na projektni zadatak koji za osnovu ima cilj da se napravi kombinovani grad koji odgovara stambenim i transportnim potrebama.

Rick Mather Architects

heathrow-aerodrom-nova-resenja-2

Predlog biroa Rick Mather Architects sastoji se u tome da u potpunosti iskoristi postojeću infrastrukturu aerodroma i to tako da piste upotrebe kao linije razgraničenja ali međusobne komunikacije između kvartova. Projekat ima za cilj da žiteljee Hearthowa približi prirodnom okruženju rušeći barijere i fizičke prepreke.

heathrow-aerodrom-nova-resenja-3

 

Hawkins\Brown

heathrow-aerodrom-nova-resenja-1

Ovaj ambiciozni projekat u fokusu ima tri glavna područja:  razvoj prvog londonskog aerodroma za „romantične“ dirižable; pravljenje „fabrike domova“ s prefabrikacijom kuća; i pravljenje „zelenog pojasa unutar samog zelenog pojasa“. Predlog Hawkins\Brown ima za cilj da Heathrow pretvori u pravi mali eksperimentalni grad u kojem će sve biti podređeno nauci i istraživanju.

heathrow-aerodrom-nova-resenja-6 heathrow-aerodrom-nova-resenja-7 heathrow-aerodrom-nova-resenja-8

 

Maccreanor Lavington

heathrow-aerodrom-nova-resenja-9

Predlog biroa Maccreanor Lavington je možda i najklasičnije rešenje jer se bazira na oprobanoj formuli izgradnje šoping centara i kulturnih objekata zajedno sa velikim konferencijskim centrom.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *