Svetski projekti

Kako su klizni paneli uštedeli prostor u ovoj malenoj kući

Izgradnja kuće u Holandiji široke čitava četiri metra trajala je samo dva dana. Kompletan objekat zauzima manje prostora nego duplo parking mesto, a posebno je zanimljivo to što je kuća sasvim funkcionalna i spremna za useljenje.

Osnova ove kuće koju je sa svojim timom dizajnirala arhitektkinja Ana Rocha, broji samo 16 kvadrata. No, budući da je enterijer raspoređen na tri nivoa, kompletan prostor za stanovanje iznosi čitavih 50 kvadratnih metara. Interesantan raspored elemenata u enterijeru omogućava prijatan boravak i potpunu funkcionalnost objekta.

Sva vrata u ovoj kući su klizna pa se prostor može bolje iskoristiti.

Ova kuća imena Slim Fit (iliti „mršava kuća“ kako se popularno naziva ovaj koncept) napravljena je od drveta, a njena laka konstrukcija osmišljena je tako da zauzima što je moguće manje mesta. Fasada je napravljena od tvrde drvene građe Ayous, dok su unutrašnji zidovi obloženi panelima od breze. Za konstrukciju modularnog nameštaja i kliznih elemenata korišćena je šperploča od breze.

Zanimljivo je da je svaki kutak ovog malog prostora osmišljen tako da se može maksimalno iskoristiti. Tako su, na primer, sva vrata klizna, a police se šire od poda do plafona.

Izgradnja kuće u Holandiji široke čitava četiri metra trajala je samo dva dana.

U prizemlju kuće nalazi se mala kuhinja s trpezarijom, dok je dnevni boravak smešten na prvom spratu. Spavaća soba sa garderoberom, kao i malo kupatilo, nalaze se na gornjem nivou.

Poseban dojam pružaju veliki prozori postavljeni na svim nivoima i uveliko utiču na celokupan doživljaj i vizuelno uvećavaju enterijer.

Kompaktni komfor za samce

„Ovaj koncept smo dizajnirali za rastuću grupu zaposlenih samaca u gradovima koji žele da žive u kompaktnim, ali komfornim objektima koji su održivi. “  objašnjava autorka Ana Rocha.

Dizajn Slim Fit kuće je 2016. osvojio nagradu na konkursu „BuildingExpo Tiny Housing“.

Foto: Ana Rocha Architecture

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *