Vizuelizacija: KKAA
Svetski projekti

Arheološko nalazište u Albaniji pod krov stavlja slavni Kengo Kuma

Albanije iz godine u godinu beleži rast broja projekata koje potpisuju zvezde arhitekture. Ovog puta u pitanju je rad proslavljenog japanskog genija.

Arhitektonska firma Kengo Kuma & Associates (KKAA) predstavila je svoj pobednički predlog na konkursu za idejno rešenje novog centra za posetioce u Nacionalnom parku Butrint, arheološkom nalazištu u Albaniji smeštenom na obali Jadrana, u blizini grčke granice.

Nacionalni park, koji se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine, izlazi na obalu kao živopisno bujno zeleno utočište, te su KKAA ovaj projekat videli kao priliku za uspostavljanje novih veza između lokalne zajednice i budućih posetilaca ovog lokaliteta.

Izgradnja centra trebalo bi da bude završena 2025. godine.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Budući centar za posetioce zauzimaće površinu od 4.927 kvadratnih metara; Vizuelizacija: KKAA

Panoramski pogled na celo ušće i jezero

Tim firme KKAA na ovom projektu je udružio snage sa organizacijom za očuvanje kulturnog nasleđa CHwB Albania, kako bi što efikasnije osmislili, a na kraju i izgradili svoj predlog ukupne površine od 4.927 kvadratnih metara.

„Područje predviđeno za vizitorski centar se nalazi na čvorištu i bitnoj strateškoj poziciji. Kao prvo, oblast predstavlja gustu raskrsnicu među stazama koje počinju od planinskih staza i koje se povezuju sa močvarama na kanal Vivari i mestima za vezivanje na jezeru Butrint, a kao drugo ovo je panoramska lokacija sa pogledom na celo ušće i jezero“, objasnile su arhitekte za DesignBoom.

Vizuelizacija: KKAA
Vizuelizacija: KKAA
Vizuelizacija: KKAA
Vizuelizacija: KKAA

„Kapija arheološkog nalazišta“ će povezivati priobalje jezera i kanala, te će se tako kreirati inkluzivni trg gde će se susresti lokalna zajednica i posetioci.

Novi centar za posetioce će zapravo sadržati dva centra: prvi sa lokacijom na vrhu, koji će služiti kao „planinska kapija“ i koji će pružiti dobrodošlicu javnosti povezujući je sa najprirodnijim delom lokacije, dok je drugi osmišljen kao „kapija arheološkog nalazišta“ koja će povezivati priobalje jezera i kanala, te će se tako kreirati inkluzivni trg gde će se susresti lokalna zajednica i posetioci.

Strategija organizacije pejzaža posmatra čitavu lokaciju kao arheološki park. Kumin tim je proces otpočeo mapiranjem svih primarnih elemenata područja, te su zatim i osmislili niz vijugavih staza koje vode posetioce kroz rutu otkrivanja svih „ruševina“ koje postoje na celoj ovoj Uneskovoj lokaciji.

Strategija organizacije pejzaža posmatra čitavu lokaciju kao arheološki park; Vizuelizacija: KKAA

Održive veze kao imperativ

Predlogom su planirane i nove planinske staze koje povezuju već postojeće rute i podstiču nova otkrića, a kako naglašavaju iz Kuminog studija, „svi postojeći artefakti izgrađeni tokom prošlog veka predstavljaju važan istorijski sloj ovog područja“.

Sve veze unutar Nacionalnog parka Butrint su dizajnirane tako da budu što je moguće više održive, integrišući primarnu mobilnost sa vožnjom električnih autobusa, pešačkim i biciklističkim stazama i mobilnošću povezanom sa električnim čamcima.

Nove staze, platforme i pristaništa će dodatno omogućiti ostvarenje nezaboravnog turističkog iskustva, a istovremeno će se obezbediti i novi, živahni prostori za zajednicu.

Nove staze, platforme i pristaništa obezbediće i nove, živahne prostore za zajednicu; Vizuelizacija: KKAA

Jaka arhitektonska scena u Albaniji

Albanije iz godine u godinu beleži rast broja projekata koje potpisuju zvezde arhitekture. Da podsetimo, u Tirani se izvodi pozorište po projektu BIG-a, vertikalna bašta poznatog Stefano Boerija, najviša zgrada Albanije koju potpisuje MVRDV,  dok Openheim radi luksuzni hotel na rivijeri.

Sve projekte u Albaniji pogledajte ovde.

Grafički prilozi

Širi plan lokacije
Širi plan lokacije
Situacioni plan
Situacioni plan
Aksonometrijski prikaz
Aksonometrijski prikaz

3D vizuelizacija

Vizuelizacija: KKAA
Vizuelizacija: KKAA
Vizuelizacija: KKAA
Vizuelizacija: KKAA
Vizuelizacija: KKAA
Vizuelizacija: KKAA
Vizuelizacija: KKAA
Vizuelizacija: KKAA
Vizuelizacija: KKAA
Vizuelizacija: KKAA
Vizuelizacija: KKAA
Vizuelizacija: KKAA
Vizuelizacija: KKAA
Vizuelizacija: KKAA
Vizuelizacija: KKAA
Vizuelizacija: KKAA
Vizuelizacija: KKAA
Vizuelizacija: KKAA
Faktografija
naziv projekta:

Butrint National Park Visitors Center

lokacija:

Okrug Valona, Albanija

autor:

Kengo Kuma & Associates, CHwB Albania

površina:

4.927 m²

vizuelizacija:

Kengo Kuma & Associates

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Clan biblioteke

    Ima li bilo koji drugi objekat a da ne pripada Srbskom narodu i srbskoj kulturi.Narod ili drzava koja postoji 111 god. nema nista svoje i njoj ne pripada kulturno nasledje jer je kao drzava stvorena nasilno od evropskih sila , a nije ni imala stanovnistva nacionalne pripadnosti nego je konvertovala Srbe putem sile.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *