Svetski projekti

Na albanskoj rivijeri niče luksuzni hotel inpirisan primorskim kućama

U živopisnom pejzažu planirana je izgradnja odmarališta čiji projekat odaje počast okruženju i tradicionalnoj gradnji.

Predstavljeni projekat Jali Hotel and Residences, koji potpisuje biro Oppenheim Architecture iz Bazela, prikazuje luksuzni kompleks koji čini niz harmoničnih objekata kao i raznovrsnih sadržaja na otvorenom koji će se graditi na jugu Albanije u mestu Jala. Posetioci će, kao i lokalno stanovništvo, moći da uživaju u otvorenom trgu, rekreativnim sadržajima, kao i živopisnom plažnom klubu.

Projekat je reinterpretacija tradicionalnih albanskih primorskih gradskih kuća.

Arhitekte projekta su prvobitno detaljno posmatrale i izučavale lokalno arhitektonsko nasleđe i duh Albanije, kako bi stvorili vanvremenski kompleks na planiranoj lokaciji, pišu arhitekte za ArchDaily.

Ovo je rezultovalo reinterpretacijom tradicionalnih albanskih primorskih gradskih kuća koje su organizovane kao grupisani objekti sa okolnim širokim zajedničkim prostorima na otvorenom, kao i masivnom upotrebom lokalnih materijala.

Širok spektar aktivnosti

Integrisani javni kulturni centar pruža gostima kompleksa, kao i lokalnim stanovnicima, prostor za druženje, kupovinu i mesto gde mogu uživati u specijalitetima lokalne kuhinje.

Gosti će moći da uživaju u bungalovima na plaži, kao i luksuznim hotelskim apartmanima ili privatnim vilama.

Dodatne pogodnosti su osmišljene u formi spa centra, fitnes zone, kazina i kluba na plaži, a gosti će svakako moći da uživaju i u bungalovima na plaži, kao i luksuznim hotelskim apartmanima ili privatnim vilama.

Maksimalna privatnost

Kompleks čini gusto izgrađene zgrade sa hotelom koji ima 120 soba, 30 hotelskih apartmana, 52 privatna apartmana a tu su i 40 privatnih vila za one koji žele maksimalnu privatnost.

Inspiracija u lokaciji

Ovo odmaralište nije prvi projekat od Oppenheim Architecture koji je duboko inspirisan lokacijom. Ovaj biro, koji ima kancelariju i u Njujorku i u Majamiju, 2019. godine je projektovao i Ayla Golf Academy i Clubhouse u jordanskom gradu Akaba, crpeći inspiraciju iz prirodnih peščara i planina obližnje pustinje, kao i iz arhitektonskog nasleđa drevnih beduina.

Hotel od 1.200 kvadratnih metara smešten je na lokaciji koja zauzima čak 44 kvadratna kilometra, sa raznovrsnim sadržajem usredsređenim na golf igralište sa 18 rupa.

Projekat hotela Jali Hotel and Residences je u završnoj fazi, a očekuje se da će gradnja krenuti krajem 2021. Odmaralište će biti otvoreno za sezonu 2033/24.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. miki

    meni samo jedno nije jasno u vezi sa albanijom? da li je to zemlja kulturološki i civilizacijski integrisana u evropu s obzirom da je na tom kontinentu ili sebe smatra kao posebnu celinu u svemu, možda deo muslimansko arapskog bitisanja i sveta kao tunis, egipat, uae….ne znam zašto me ovaj plan podseća na bgdh2o

    1. ljuba

      Meni vise lici na Porto montenegro i ta cuda…

Ostavite odgovor

Obavezna polja *