Dobro izolovana kuća sa krovom od profilisanog lima; Foto: Mariano Ravenna
Svetski projekti

Malena kuća na dve vode od profilisanog lima

Ovo je pravi primer kako kuća od svega 30 kvadrata može pružiti sve što je potrebno za ugodan boravak u prirodi.

Mariano Ravenna potpisuje projekat kuće Casa JG, koja je smeštena nedaleko od živopisnog argentinskog jezera Chascomus. Zadatak koji su arhitekte dobile bio je da reinterpretiraju arhetip vikendice sa kosim krovom. Njihovo rešenje, koje ne predstavlja preveliku modifikaciju u formi, zapravo potpuno transformiše pejzaž, prostore i odnose kako u unutrašnjosti, tako i spolja.

Ispod profilisanog lima postavljena je termoizolacija koja štiti kuću od pregrevanja.

Metalna okna na prozoru i vratima jednostavno se mogu pomeriti, te svetlost neometano može prodreti u unutrašnjost, a stanari mogu uživati u proširenom pogledu na okruženje.

Naizgled potpuno zatvorena, ova kuća od svega 30 kvadrata otvara svoje poglede ka okolnoj prirodi kako bi se sa njom povezala, ali kako bi i proširila svoje sadržaje.

Presek kroz kuću

Krzenin kaput

Primenjeni profilisani lim sa termoizolacijom predstavlja, kako kažu arhitekte, “krzneni kaput“ kuće koji je toplotno štiti, a pritom predstavlja materijal koji je izuzetno jednostavan za održavanje, te se tako dvostruko doprinosi održivosti.

Veća krovna kosina kuće sakuplja kišnicu, koja se potom koristi za navodnjavanje vrta, dok se u kući koristi voda iz bunara. Kanalizacioni odvodi su rešeni biodigestrom, a grejanje kaminom.

Hladna spoljašnjost, topao enterijer

Iako spoljašnjost izgleda pomalo zatvoreno i hladno na prvi pogled, stupajući u unutrašnjost dobija se potpuno drugi utisak, jer enterijerom u dominira drvo, piše ArchDaily.

Enterijerom dominiraju površine od nauljenih šper ploča od kojih je pravljen čak i nameštaj.

Grafički prilozi

Osnova prizemlja
Osnova prizemlja
Osnova galerije
Osnova galerije
Presek kroz kuću
Presek kroz kuću
Izgled kuće
Izgled kuće

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *