Vrata imaju i ulogu nadstrešnice; Foto: Gonzalo Viramonte
Građevinarstvo

Mala montažna kuća od betona i čelika postavlja se za jedan dan

Armirano-betonska školjka i čelična konstrukcija ove kuće odolevaju svim vremenskim uslovima, a pritom ne traži temelje za montažu.

Argentinska kompanija Grandio osmislila je montažnu kuću Hüga od 45 kvadrata koja u svojoj unutrašnjosti ima sve potrebne prostore i sadržaje za normalan život jedne porodice.

Međutim, kao glavna karakteristika projekta može se navesti neobičan spoj utilitarne spoljašnjosti i iznenađujuće svetlog i suptilnog enterijera. Kako je ovo postignuto? Pročitajte u nastavku!

Foto: Gonzalo Viramonte

Kuća je izvedena u kombinaciji AB ploča, koje čine fasadu, pod i krov, i čeličnih portala koji ukrućuju konstrukciju.

Konstrukcija kuće Hüga izvedena je u kombinaciji armirano-betonskih ploča, koje čine fasadu, pod i krov, i čeličnih sklapajućih portala, koji ukrućuju konstrukciju i čine objekat sigurnim u svim okruženjima. Zahvaljujući ovakvoj montažnoj gradnji, kuća može biti funkcionalna ne samo na zavejanim planinama, već i u morskom okruženju izloženom jakim vetrovima, piše Dwell.

Foto: Gonzalo Viramonte

Sinteza udobnog i izdržljivog

Multidisciplinarnom firmom Grandio rukovode dva para arhitekata i inženjera, zajedno sa nekoliko univerzitetskih profesora. Zajedno sa studentima kojima predaju, osmislili su montažni objekat Hüga, koji je pogodan za sve koji žele povoljno i bezbedno stambeno rešenje.

Ime projekta Hüga odnosi se na izvor inspiracije tima, dansku filozofiju Hygge, koja između ostalog promoviše relaksiran život ispunjen zadovoljstvom. Imajući ovo u vidu, tim je pokušao da napravi sintezu između udobnog i svetlog prostora i izdržljive konstrukcije koja se može transportovati na različite lokacije, na kojima će opstajati bez bojazni o uticaju vetra, snega ili drugih klimatskih uslova.

Foto: Gonzalo Viramonte

45 kvadrata otvorenog plana

Inicijalni model kuće Hüga ima ukupnu površinu od 45 kvadrata, koja je veoma pametno iskorišćena, tako da ima dovoljno prostora za skladištenje kao i sve potrebne prostorije. Dnevni boravak i kuhinja organizovani su u otvorenom konceptu, a na prizemlju se nalaze i spavaća soba i kupatilo.

Foto: Gonzalo Viramonte

Dnevni boravak i kuhinja organizovani su u otvorenom konceptu, a na prizemlju se nalaze i spavaća soba i kupatilo.

Foto: Gonzalo Viramonte
Foto: Gonzalo Viramonte
Foto: Gonzalo Viramonte

Još jedna spavaća soba smeštena je na galeriji.

Foto: Gonzalo Viramonte

Veliki otvori i visoki plafoni

Dosta fasadnih otvora čini da svetlost prijatno prodire u unutrašnjost i da se prostor čini većim nego što jeste. Vizuelnom proširenju prostora doprinosi i visoki plafon.

Foto: Gonzalo Viramonte

I vrata i nadstrešnica

Čelična vrata na pročelju kuće imaju dvostruku funkciju, jedna je da zaštite ulaz u objekat, a kada su podignuta u funkciji su nadstrešnice.

Foto: Gonzalo Viramonte

Bez temelja, gotova za jedan dan

Ova stambena jedinica ne zahteva postavljanje temelja i čitav objekat se neretko može instalirati u toku jednog dana.

Foto: Gonzalo Viramonte

Povećana potražnja

Firma Grandio ističe da su tokom pandemije Covid-19 dobili povećan broj upita za kuću Hüga, te su se udružili sa dobavljačima gotovih betonskih elemenata širom Amerike, kako bi olakšali proizvodnju i isporuku. Ukoliko bude interesovanja, moguće su i isporuke za Evropu.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *