Izvođenje

Petospratnica od drveta: Zgrada napravljena bez upotrebe hemikalija

Hamburg je jedan od gradova u kojem se u poslednje vreme izgradilo puno „zelenih“ građevina. Poslednja izgrađena takva zgrada je stambena petospratnica od netretiranog drva nazvana Woodcube.

Ova CO2 neutralna zgrada napravljana je u potpunosti od prirodnih materijala i bez korišćenja hemikalija, što će doneti niz koristi za stanare, ali i za okolinu.

Woodcube je izgrađen za međunarodnu građevinsku izložbu (International Building Exhibition) koja se ove godine održava na ostrvu Wilhelmsburgu. Ovaj događaj želi da ukaže na niz zelenih i inovativnih građevinskih tehnika te traje do 3. novembra 2013.

woodcube-1 woodcube-2

Woodcube je jedna od „izložbenih kuća“ koja ukazuje da se korišćenjem isključivo tradicionalnih građevinskih materijala kao što je masivno drvo mogu dobiti izuzetno energetski učinkovite građevine sa malim CO2 otiskom. Zbog činjenice da drvo korišćeno prilikom izgradnje nije tretirano, sva drvna građa moći će se ponovno iskoristiti čime će se emisije CO2 smanjiti za 8,5 tona.

woodcube-3 woodcube-4

Zgrada je izgrađena u samo pet nedelja te sadrži osam stanova sa drvenim enterijerima. Sva potrebna energija dobijaće se iz obnovljivih izvora energije, čime će osim izgradnje i korišćenje zgrade biti u potpunosti CO2 neutralno.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *